L'Alta Ribagorça aconsegueix el programa PADES, després de les reiterades peticions a Salut

REDACCIÓ
Publicat: 
22-02-2023
Actualitzat: 23-02-2023 10:02
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Alta Ribagorça aconsegueix el programa PADES, després de les reiterades peticions a Salut
    Peu de foto: 
    Salut. Lleida, Alt Pirineu i Aran
  • L'Alta Ribagorça aconsegueix el programa PADES, després de les reiterades peticions a Salut
    Peu de foto: 
    Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça

Salut estén el programa PADES a l'Alta Ribagorça per atendre pacients amb necessitats pal·liatives o malalties cròniques avançades. Aquest servei arriba gairebé dos anys més tard a la petició que, des del Consell Comarcal del territori, es va fer en 2021. En aquell moment, es va sol·licitar al Govern activar el servei, ja que era l'única comarca del Pirineu que no en tenia.

Finalment, PADES s'ha posat en marxa aquest febrer amb la incorporació d’una metgessa i una infermera. Aquestes dues, s’integren a l’equip PADES del Pallars, ubicat a l’Hospital Comarcal del Pallars, que a banda de donar cobertura al Jussà i el Sobirà, prestarà també servei en aquesta comarca del Pirineu. 

Programa PADES

El PADES és un servei sociosanitari d’atenció domiciliària i de suport a l’atenció primària que atén pacients en situació de final de vida, en fase avançada de la malaltia i malalts crònics complexos amb una incapacitat o dependència important. Per fer-ho, l’equip col·labora estretament amb els professionals sanitaris d’atenció primària i hospitalària i amb els professionals de l’àmbit social.

El servei PADES del Pallars es va posar en funcionament el 2012 i des de llavors i fins l’any 2022 ha atès gairebé un miler de persones, a les quals s’ha ofert atenció directa, orientada al control de símptomes, confort i benestar tant de la mateixa persona malalta com del seu entorn cuidador. D’aquests pacients, el 42% eren pal·liatius oncològics, el 33% malalts crònics complexes i la resta, pacients amb demència, pal·liatius no oncològics i amb síndrome geriàtrica.

L’equip PADES del Pallars és un equip multidisciplinari format fins ara per 5 persones (1 metgessa, 2 infermeres, 1 treballador social i 1 psicòleg clínic), que donen servei 12 hores els 7 dies de la setmana, de 8 a 20h, a les comarques del Pallars. La incorporació de les dues noves professionals (1 metgessa i 1 infermera) permetrà donar servei a un territori extens on hi viuen 24.100 persones, 5.600 de les quals tenen 65 anys o més, i amb una forta dispersió territorial.

Les doctores Priscila Muñoz, referent de l’equip, i Esther Salvador, directora de l’àrea mèdica i sociosanitària de l’Hospital Comarcal del Pallars, coincideixen a assenyalar que “tal i com s’ha demostrat als dos Pallars, el desplegament del PADES a l’Alta Ribagorça serà un servei essencial per millorar l’atenció de la població d’una de les zones més aïllades, envellides i amb més dispersió geogràfica de l’Alt Pirineu i Aran”.

Comparteix

També t'interessarà