L'altra cara del problema a les piscines: els socorristes

LLEIDACOM / Sara Vallés
Publicat: 
19-06-2017
Actualitzat: 08-06-2018 8:38
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'altra cara del problema a les piscines: els socorristes

Davant l'entrada en vigor de la nova llei que aplica nous requisits als socorristes, no han tardat a saltar les alarmes entre els ajuntaments més petits. Ens hem desplaçat fins a Massalcoreig, un municipi d'uns 600 habitants on les dues socorristes del poble han estat invalidades per a exercir una professió que ja portaven realitzant des de fa dos estius.

L'alcalde de Massalcoreig, Sisco Juste, explica que no van tenir coneixement de l'aplicació d'aquesta nova normativa fins dues setmanes abans d'encetar la temporada d'estiu a les piscines. El primer edil assegura que va ser una decisió que els va agafar totalment desprevinguts i que van haver d'enginyar-se-les per a contractar una empresa externa i que fos aquesta l'encarregada de buscar socorristes que complissin amb els nous requisits. Així, les dues socorristes que tenia el poble, segons la nova llei, no podien ser les encarregades de vigilar als banyistes. Des de l'ajuntament expliquen que va haver un moment en què van dubtar que les piscines es poguessin obrir aquesta temporada.

El passat divendres, coincidint amb l'obertura del recinte a Massalcoreig, la comissió d'Esports va decidir reunir-se per veure quines solucions es podien oferir. Davant la incertesa i sense rebre cap resposta per part de la Generalitat, l'ajuntament de Massalcoreig es va veure obligat a obrir les piscines amb un nou socorrista, deixant de banda les dues noies que havien exercit fins ara aquesta tasca.

Piscines Municipals de Massalcoreig

Lleida.com ha parlat amb una d'aquestes dues socorristes; Andrea Bieto, estudiant i socorrista durant la temporada estiuenca a Massalcoreig. La jove explica que quan ella es va treure el curset que oferia la Creu Roja a Fraga (Aragó), ningú la va informar que aquest títol no estaria homologat dos anys després. Ara, es troba en plena campanya estiuenca, sense feina i sense facilitats per part del departament d'Esports. "Estic d'acord que els socorristes hem de tenir qualificació, però no puc entendre com ens poden inhabilitar després d'haver estat dos anys exercint de socorristes i sense previ avís", denuncia. Andrea Bieto afirma que si hagués estat avisada amb antelació de l'entrada en vigor de la normativa, hauria buscat feina a l'Aragó, ja que allí sí que pot exercir. I és que la implantació d'una legislació aprovada el 2015 només s'aplica a Catalunya.

Es tracta d'una problemàtica que no només afecta Massalcoreig. Diferents alcaldes, durant tota la setmana passada, van presentar les seves queixes envers aquesta implantació i van demanar a la Secretaria General d'Esports l'ajornament d'un any dels nous requisits per a socorristes, acusant que s'havia deixat molt poc marge d'actuació.

https://youtu.be/RZDBNgt82s4
Comparteix

També t'interessarà