⏯️ L'Animac arrenca a Lleida amb curtmetratges que exploren la força de la imaginació

ACN
Publicat: 
04-03-2022
Actualitzat: 04-03-2022 8:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ L'Animac arrenca a Lleida amb curtmetratges que exploren la força de la imaginació
  • ⏯️ L'Animac arrenca a Lleida amb curtmetratges que exploren la força de la imaginació
  • ⏯️ L'Animac arrenca a Lleida amb curtmetratges que exploren la força de la imaginació

L'Animac ha arrencat aquest dijous a La Llotja de Lleida la seva 26a edició amb una selecció de curtmetratges que exploren des de les diverses perspectives la força de la imaginació, el leitmotiv d'enguany. Entre elles s'hi ha pogut veure l'estrena mundial de 'Baroudeur' (2022) de Mauro Carraro, així com els films 'Erlköing' (2015) i 'Darwin's Notebook' (2020) del creador suís Georges Schwizgebel, que ha recollit el premi Honorífic de l'edició d'enguany. El premi Animation Master recau pel dos cops oscaritzat Phil Tippet, que ha agraït el reconeixement amb un vídeo. D'altra banda, a l'acte inaugural també s'ha projectat 'El viaje de María' (2010) en homenatge a Miguel Gallardo, guardonat, a títol pòstum, amb el premi Trajectòria.

Minuts abans de la inauguració de l'Animac, la seva directora, Carolina López, ha celebrat el retorn a la presencialitat del certamen i ha explicat que durant el confinament per la pandèmia el sector de l'animació no va aturar-se, sinó que va continuar produint films. Per això, ha dit que tant la ciutadania com els animadors tenen "moltes ganes de festival" i espera que durant aquests quatre dies un bon nombre de persones visitin la mostra, tot i reconèixer que serà "difícil" recuperar la presencialitat "absoluta" perquè "encara estem amb pandèmia".

L'acte inaugural ha arrencat amb la projecció del curtmetratge 'El viaje de María' (2010) en homenatge al dibuixant Miguel Gallardo (Lleida, 1955-2022), que va morir el 21 de febrer passat. L'Animac havia decidit enguany reconèixer l'autor, nascut a Lleida, amb el premi Trajectòria per la "seva brillant carrera com a il·lustrador i narrador d'històries gràfiques i per la seva desbordant imaginació a l'hora d'expressar-se". L'acte d'entrega del premi, a títol pòstum, es farà diumenge en l'acte de cloenda del certamen.

A l'acte s'ha lliurat el premi Honorífic a Georges Schwizgebel (Suissa, 1955), figura imprescindible de l'animació contemporània més plàstica i dinàmica. El realitzador i dissenyador ha dit que "és un honor" haver rebut el premi i ha afegit que ja coneixia el certamen encara que no hi havia assistit fins ara. Precisament, el segon curtmetratge que s'ha projectat a La Llotja ha estat la seva obra 'Erlkönig' (2015), la banda sonora de la qual ha estat interpretada en directe al piano per la concertista catalana Emma Stratton. Com a estrena a Espanya també s'ha pogut veure el seu darrer film, 'Darwin's Notebook' (2020).

De la seva banda, l'estatunidenc Phil Tippet (Estats Units, 1951) no ha pogut assistir a l'Animac a recollir el premi Animation Master. Tot i així, el dos vegades guardonat amb el premi Oscar ha agraït el reconeixement a distància amb un vídeo, en el qual també ha parlat de la seva darrera pel·lícula 'Mad God' (2021), un dels vuit llargmetratges que es poden veure al festival.

A més dels films de Schwizgebel, a la inauguració també s'han projectat dues estrenes mundials. D'una banda, 'Baroudeur' (2022) de l'italià establert a Suïssa, Mauro Carraro, un documental animat sobre la vida nòmada d'en Walter, amic del director, que viu des de fa vuit anys en una camioneta amb el seu gos Rogna. I d'altra banda, s'ha vist la première mundial en sala de cinema 'No Ordinary Joe' (2021), el nou film del britànic Barri JC Purves, mestre de l'animació stop motion que ha guanyat més de seixanta premis internacionals.

Han completat la sessió inaugural, el film 'Au revoir Jérôme!' (2021) dirigit per Adam Sillard, Gabrielle Selnet i Chloé Farr, premi especial del jurat internacional al millor curtmetratge en la recent edició de la Berlinale, i 'A Film About a Pudding' (2021) de Roel van Beek.

A la inauguració hi ha assistit també els creadors belgues Emma De Swaef i Marc James Roels, autors dels premiats films 'Oh Willy...' i 'This Magnificent Cake"'; de la productora i directora gallega Chelo Loureiro, guanyadora del Goya 2022 a millor pel·lícula d'animació amb 'Valnetina'.

26è Animac

La Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya se celebra a Lleida presencialment del 3 al 6 de març i en format en línia del 4 al 13 de març a través de la plataforma Filmin, no es podrà seguir bona part de la programació de projeccions.

El certamen té com a tema central la força de la imaginació i compta amb una selecció del millor cinema d'animació amb sessions monogràfiques i retrospectives de pel·lícules que exploren el tema de la imaginació i la seva força expressiva des de diferents vessants, a més d'una àmplia selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d'arreu del món, conferències i classes magistrals per als amants de l'animació.

Després d'una edició 2021 híbrida, enguany, la programació recupera la presencialitat a Lleida i torna a l'espai Animacrea, on els visitants poden experimentar amb tallers d'escoles d'animació, on descobrir les tècniques i potencial de l'animació com a mitjà expressiu. Així mateix, les conferències i classes magistrals també tornen al format prepandèmia i seran exclusivament presencials a La Llotja de Lleida.

251 films

La 26a edició de l'Animac ha rebut 556 pel·lícules en convocatòria oberta d'una cinquantena de països de procedència, de les quals s'han seleccionat 186 per ser projectades en els diferents seccions de la mostra. Si se sumen aquests films rebuts, juntament amb les retrospectives, monogràfics i altres seleccions de la direcció artística d'Animac, es podran veure 251 films: 8 llargmetratges, 5 migmetratges i 238 curtmetratges. Hi haurà 7 estrenes mundials, 5 estrenes internacionals i 67 estrenes a Espanya.

Comparteix

També t'interessarà