L'Animac projectarà 273 títols i torna el protagonisme al 2D i a la pintura

ACN
Publicat: 
04-02-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Animac projectarà 273 títols i torna el protagonisme al 2D i a la pintura
  • L'Animac projectarà 273 títols i torna el protagonisme al 2D i a la pintura
  • L'Animac projectarà 273 títols i torna el protagonisme al 2D i a la pintura

L'Animac projectarà 273 títols en una 24a edició que torna el protagonisme al 2D i a la pintura. La Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya d'enguany, que es farà del 27 de febrer a l'1 de març, tindrà tres accents, tal com ha explicat la seva directora, Carolina López: el polític i social, l'europeu i el femení. També oferirà una conferència i un taller a càrrec de Fernando Moro, un dels animadors de la premiada 'Klaus', que ha guanyat el Bafta a la millor pel·lícula d'animació i està nominada als Oscar. El seu director, el madrileny Sergio Pablos, ha excusat la seva presència, com també ho ha fet l'artista sud-africà William Kentridge, que serà distingit amb el premi Honorífic. El pressupost de la Paeria es manté en els 130.000 euros, tot i la contenció pressupostària.

La Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya està organitzada per l'Ajuntament de Lleida i amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l'Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals (ICAA) i CaixaForum Lleida i tindrà com a tema principal la memòria sota el títol Time Capsule. Carolina López ha destacat que l'animació és una eina "poderosíssima" per parlar d'allò que és molt complicat parlar des de la imatge real, perquè es tracta d'un llenguatge que permet parlar des de la subjectivitat i des de la poesia.

Aquesta edició d'Animac ha rebut 943 projectes en la convocatòria oberta, procedents de 61 països com ara França, Espanya, EUA, Regne Unit, Alemanya, Rússia, Bèlgica, Canadà, Brasil, Japó, República Txeca, Argentina, Hong Kong, Països Baixos, Suïssa, Portugal i Mèxic, entre altres. En total s'han seleccionat 187 films per projectar a Animac 2020, de tots els rebuts en la convocatòria oberta, que juntament amb les retrospectives i les seccions oficials sumen 219 curtmetratges i 35 peces audiovisuals més, entre curts i sèries, que es projectaran a l'Open Screen de l'espai Animacrea, els autors d'algunes de les quals seran presents a Animac, com és el cas de Fernando Moro, creador de 'Cleo y Cuquín' o Nuria G. Blanco, productora de 'Puffin Rock'. A més, es podran veure 7 llargmetratges, 3 migmetratges i 9 peces de TV.

Com a novetat, l'Animac acollirà la Xarxa de la Memòria, petites peces d'animació sobre la memòria creades pels alumnes del cicle superior d'il·lustració de l'EAM Leandre Cristòfol a partir de fotografies històriques de Lleida.

Els tres accents de l'Animac

Pel que fa a l'accent polític i social, destaca la conferència de l'historietista i realitzador francès Aurel, que està enllestint el seu llargmetratge animat, titulat Josep, una producció francesa amb aportació catalana. Hi explicarà el procés de creació de la pel·lícula que, tal com apunta López, explica la històrica de republicans catalans que van travessar els Pirineus per anar a França per trobar la llibertat i es van trobar en camps de concentració. El llargmetratge compta amb la veu de Sergi López i la música de Sílvia Pérez Cruz.

Pel que fa a l'accent europeu, destaca la projecció dels treballs del búlgar Theodore Ushev, que a més oferirà una conferència. Durant la presentació als mitjans de comunicació, la directora de l'Animac, Carolina López, ha mostrat el llibre elaborat per Theodore Ushev durant la producció del seu nou curtmetratge, 'Barcelona de Foc', que es podrà veure a Animac 2020. També el curtmetratge 'Dcera' de la República Txeca. És un curt fet per estudiants que està nominat als Óscar basat en els records que una filla explica durant els últims moments amb el seu pare, que està hospitalitzat.

Pel que fa a l'accent femení, l'Animac comptarà amb la presència de la gran dama de l'animació francesa, Florence Miailhe, que rebrà el premi Animation Master. És pintora i fa deu anys que treballa en el seu primer llargmetratge, pintat i centrat en la immigració. També destaca la directora portuguesa Regina Pessoa, que torna a Animac per presentar el seu últim curtmetratge 'Tio Tomás', premiat als Annie Awards, i per impartir un taller per a alumnes d'art. A més, visitarà l'Animac l'animadora independent mexicana, Karla Castañeda, apadrinada per l'oscaritzat director de cinema Guillermo del Toro.

Rècord de projectes a l'Incubator

Enguany destaca l'extraordinària qualitat dels projectes rebuts per a l'Incubator, nacionals i internacionals, entre els quals destaca el presentat pel guanyador del Goya al millor curtmetratge d'animació 2019, Manuel Sirgo, o el nominat d'enguany, el gallec David Fidalgo. Fins i tot, es presentarà en aquesta secció de treballs en estat embrionari, el nou projecte de llargmetratge del convidat especials de Petit Animac, Trevor Hardy, entre molts altres. Carolina López ha destacat aquest augment "espectacular" de projectes presentats per a l'Incubator, tant pel que fa a la qualitat com a la internacionalització. "Ens van arribar 40 projectes i havíem de triar-ne 12. Ha estat complicadíssim", ha reconegut.

William Kentridge, premi Honorífic

El premi Honorífic d'Animac 2020 és per a William Kentridge (Johannesburg - Sud-àfrica, 1955) i la Mostra oferirà una completa retrospectiva de la seva obra animada. L'organització en destaca la seva originalitat i compromís amb uns dibuixos animats que "traspassen els murs de la sala fosca per vibrar també en els millors museus del món". Tant el fet d'abordar temes polítics i històrics des d'allò personal, com el d'utilitzar la tècnica directa del carbonet sobre paper, deixant el rastre del dibuix anterior en filmar-lo fotograma a fotograma, l'han convertit en un referent ineludible quan es parla de memòria animada i d'art en animació, afegeixen.

Kentridge ha dirigit muntatges escènics de gran plasticitat per a l'Òpera Metropolitana de Nova York i ha exposat la seva obra en la Documenta de Kassel, la Tate Modern de Londres, el MoMA de Nova York, el Museu Reina Sofia de Madrid, la Biennal de Venècia. A Lleida, la Fundació Sorigué compta amb algunes de les seves obres. El 2017 Kentridge va ser guardonat amb el premi Princesa d’Astúries de les Arts "per ser un dels artistes més complets i innovadors del panorama internacional i per haver expressat en la seva obra emocions i metàfores relacionades amb la història i la realitat del seu país, que transcendeixen a aquest i plantegen qüestions essencials de la condició humana.

Florence Miailhe, premi Animation Master

Animac atorgarà el premi Animation Master d'Animac 2020 a la gran dama de l'animació francesa, la realitzadora, pintora i professora Florence Miailhe (París, 1956), per la seva brillant labor com a realitzadora de curtmetratges amb la tècnica de la pintura animada a càmera. Li lliuraran el premi durant la inauguració de la Mostra que es farà el dijous 27 de febrer a les 20.30 h a la Llotja de Lleida i durant la qual es projectarà una selecció de curtmetratges que aborden el tema de la memòria des de diverses perspectives.

La Mostra també oferirà una retrospectiva amb sis títols de l'animadora. Els seus films han estat seleccionats i guardonats en nombrosos festivals de cinema internacionals i emesos a destacades cadenes de televisió com ara Arte o Canal Plus. El 2002 va rebre el César al Millor Curtmetratge amb el seu treball 'Au premier dimanche d'août' i el 2006 va ser guardonada amb la Menció Especial del jurat del Festival de Canes de 2006 pel seu curtmetratge 'Conte de quartier'. A més, el 2015 Miailhe va ser distingida amb el Cristal d'Honor del Festival d'Annecy.

Jordi Artigas, premi Trajectòria

En un any dedicat a la memòria, Animac reconeixerà l'historiador de cinema i dibuixant català nascut a Ciudad Real (1948), Jordi Artigas, amb el premi Trajectòria d'Animac 2020, per la seva valuosa aportació a l'estudi i la divulgació del cinema d'animació independent a Catalunya. També per la seva vinculació amb els inicis d'Animac, ja que el 1996 Artigas va ser el primer director de Cinemàgic, la mostra precursora del que avui és Animac.

Comparteix

També t'interessarà