L'Animac tanca la seva 24a edició amb uns 30.000 visitants

ACN
Publicat: 
02-03-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Animac tanca la seva 24a edició amb uns 30.000 visitants i amb més participació professional
  • L'Animac tanca la seva 24a edició amb uns 30.000 visitants i amb més participació professional

L'Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, tanca aquest diumenge al vespre la seva 24a edició, amb prop 30.000 assistents, xifra semblant a la de les últimes edicions. Des l'organització han destacat el creixement en l'àmbit professional després de rebre 40 treballs a l'Incubator, la incubadora de projectes, gairebé el doble respecte l'any anterior. En aquest sentit, la directora de la mostra, Carolina López, ha dit que l'Animac "és un punt de trobada i un mercat de talent emergent a nivell europeu i més enllà". L'organització ja té la mirada posada en la 25a edició, que serà "plus", després que la Diputació de Lleida s'hagi sumat al projecte. Tindrà més pressupost i es volen fer projeccions arreu de la demarcació.
L'organització ha destacat l'alta participació i la qualitat en les activitats adreçades a professionals, tant consolidats com emergents. Aquest ha estat el cas de l'Incubator, l'espai on es presenten projectes en estat de gestació, que ha rebut 40 treballs, pràcticament el doble respecte l'any anterior. López ha remarcat la qualitat d'aquests projectes i ha dit que "ha costat molt" triar la dotzena de treballs que finalment s'han projectat a la mostra perquè "gairebé tots tenien la qualitat per fer-ho". La directora d'Animac també ha dit que l'Incubator ofereix la oportunitat per trobar inversors. "Aquest any, per exemple, un inversor s'ha interessat per dos projectes amb la intenció de produir-los", ha afegit.

Així mateix, l'Animac Campus ha batut rècord d'inscrits amb 639 estudiants d'arreu del país. Aquesta secció té com a objectiu donar una empenta i promocionar els estudiants d'animació, cinema, audiovisuals, art o disseny.

Des de la Paeria de Lleida, organitzadora de la mostra, també s'ha destacat aquest increment en l'àmbit professional. El regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, s'ha mostrat "molt satisfet" amb l'edició d'enguany. També ha celebrat la iniciativa impulsada amb els comerços de Lleida 'La xarxa de la memòria' en què les botigues i espais públics de la ciutat exhibeixen peces d'animació creades per alumnes de l'Escola d'Art Municipal (AEM) Leandre Cristòfol. "Volem que aquesta implicació de la ciutat vagi a més", ha dit.

Rutllant també ha parlat del 25è aniversari de l'Animac, que es celebrarà l'any vinent, indicant que "ha de ser l'Animac plus que ha de fer una eclosió gràcies a aquesta base tant consolidada". En aquest sentit, ha dit que això s'aconseguirà, entre altres coses, perquè la Diputació de Lleida s'ha sumat al projecte i, "per tant", es disposarà "de més recursos". El regidor també ha dit que es potenciarà l'expansió territorial per tota la demarcació, amb sessions escolars i amb projeccions en diverses poblacions.

La 24a edició d'Animac ha rebut 943 projectes en la convocatòria oberta, procedents de 61 països com ara França, Espanya, EUA, Regne Unit, Alemanya, Rússia, Bèlgica, Canadà, Brasil, Japó, República Txeca, Argentina, Hong Kong, Països Baixos, Suïssa, Portugal i Mèxic, entre altres. En total s'han seleccionat 187 films que s'han projectat, de tots els rebuts en la convocatòria oberta, que juntament amb les retrospectives i les seccions oficials sumen 219 curtmetratges i 35 peces audiovisuals més, entre curts i sèries, que s'han projectat a l'Open Screen de l'espai Animacrea, els autors d'algunes de les quals han estat presents a Animac, com és el cas de Fernando Moro, creador de 'Cleo y Cuquín' o Nuria G. Blanco, productora de 'Puffin Rock'. A més, s'han pogut veure 7 llargmetratges, 3 migmetratges i 9 peces de TV. A l'espai Animacrea també s'han compaginat els estands d'escoles d'animació amb activitats lúdiques i experimentals per a les famílies i visitants. Així mateix, les 12 sessions escolars que s'han realitzat del 24 i 27 de febrer a la Llotja han aplegat més de 10.600 infants i joves.

A més del programa de projeccions – amb les seccions habituals de llargmetratges, curtmetratges, curts d’estudiants de tot el món, monogràfics, retrospectives i sèries – Animac 2020 ha dut a terme, conferències i activitats a càrrec d'experts de l’animació adreçades a autors, professionals i estudiants, espectacles en directe, tallers, i la secció Petit Animac especialment programada per al públic familiar. La programació més irreverent també ha continuat a l’Animac de Nit, al Cafè del Teatre de Lleida.

Cloenda

Diumenge al vespre va tenir lloc l’acte de cloenda d’Animac 2020 en què es va fer entrega del premi Trajectòria a Jordi Artigas, per la seva aportació a l’estudi i la divulgació del cinema d'animació independent a Catalunya i per la seva vinculació amb els inicis d'Animac, ja que el 1996 Artigas va ser el primer director de Cinemàgic, la mostra precursora del que avui és Animac. A més, es van projectar les pel·lícules Mind My Mind i The One-Minute Memoir. La directora d’aquest darrer treball, Joan C. Gratz, hi va ser present.
 

Comparteix

També t'interessarà