⏯️ L'Aragó considera que es compleix "parcialment" l'ordre judicial del retorn de les peces d'art

ACN
16-02-2021
  • Pla sencer del conseller de Cultura de l'Aragó, Felipe Faci, amb el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez
  • Pla sencer del bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, amb el conseller de Cultura de l'Aragó, Felipe Faci
  • Pla generl de la façana del Museu Diocesà de Barbastre

El govern de l'Aragó i el Bisbat de Barbastre-Montsó consideren que el Museu de Lleida ha complert només "parcialment" l'ordre judicial que li donava fins aquest dilluns per lliurar les 111 peces d'art de les parròquies de la Franja. En aquest sentit, avui dimarts traslladaran a la jutge de Barbastre l'inventari de les 23 peces rebudes i li reclamaran l'execució íntegra de la sentència. Tot i això, des del govern i del bisbat aragonès confien rebre en els pròxims dies la resta de peces en litigi pendents, després que el Consorci del Museu de Lleida s'hagi compromès a presentar un pla per fer efectiva aquesta entrega. En cas contrari, han remarcat que es podria exigir responsabilitats econòmiques o penals al Consorci i al Bisbat de Lleida.

El conseller d'Educació, Cultura i Esports de l'Aragó, Felipe Faci, ha qualificat d'"insuficient" l'entrega de les 23 peces per part del Bisbat de Lleida, ja que "no és un compliment total, sinó parcial" de la interlocutòria judicial. Tot i això, s'ha mostrat esperançat perquè "sembla que no caldrà anar a buscar els béns". Al matí, Faci ha posat damunt la taula la possibilitat d'haver de recórrer a sol·licitar l'execució subsidiària de l'ordre judicial, amb la intervenció de la Guàrdia Civil o d'un altre cos policial, tal com va passar amb l'art de Sixena. Poc després que pronunciés aquestes paraules, però, el Consorci del Museu de Lleida ha anunciat que aquest mateix dilluns lliuraria 23 de les peces, i la voluntat de fer el mateix amb la resta en breu.

El conseller aragonès ha destacat el compromís del Consorci del Museu de Lleida de presentar un pla per al trasllat de la totalitat de les 111 peces, per donar així compliment a l'execució provisional de la sentència del Jutjat de Barbastre del desembre del 2019. "Esperem que aquest pla es faci en el temps més breu possible i que els béns estiguin al Museu Diocesà de Barbastre", ha afirmat. A la vegada ha insistit en què aquest museu està preparat per acollir les 111 peces originàries de les parròquies de la Franja.

Per la seva banda, l'advocat del Bisbat de Barbastre-Montsó, Joaquin Guerrero, ha explicat que des dels serveis jurídics del bisbat i del govern de l'Aragó posaran en coneixement de la jutge. "Del compliment ordenat que es portessin dels 111 béns, els que han vingut i els que falten per venir", ha dit. En aquest sentit, Guerrero ha exposat que haurà de ser el jutjat "qui determini les decisions per fer complir el que ha resolt en la seva integritat". El lletrat del govern de l'Aragó, Alberto Gimeno, ha dit que "un compliment parcial no és un compliment" de l'ordre judicial i ha advertit que per aquest fet el Consorci del Museu de Lleida i el Bisbat de Lleida podrien estar incórrer en responsabilitat de caire econòmic o penal, si així ho determinés la jutge de Barbastre.

El bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez, ha exposat que no s'hagués pensat que fa deu anys el museu diocesà de la diòcesi "seria notícia vull pel fet que comencen a arribar els béns" en litigi des del Museu de Lleida. Per Pérez, l'arribada de les 23 peces, suposa un "primer pas" i s'ha mostrat esperançat en l'arribada de la resta en pocs dies.

Obres "en bon estat" però "brutes"

Un cop les 23 peces han arribat el Museu Diocesà de Barbastre, els tècnics les han inspeccionat prenent mesures de seguretat i s'ha aixecat acta notarial de cadascuna d'elles. Posteriorment, s'han tornat a embalar i es guardarà la preceptiva quarantena. Es tracta de béns "de no gran qualitat, ni especialment bons", segons ha dit el director del Museu Diocesà de Barbastre. Les dues caixes incloïen, entre altres, canelobres, una corona, copons i peces d'orfebreria religiosa, d'entre el segles XVIII i XX. La directora general de Patrimoni Cultural del govern aragonès, Marisancho Menjón, ha assenyalat que les peces "han arribat en bon estat però brutes".

El Museu de Lleida denuncia "indefensió" i la "instrumentalització" del TJS de l'Aragó

El Consorci del Museu de Lleida ha lliurat al Museu Diocesà de Barbastre una vintena de peces que tenia en dipòsit. La decisió s'ha pres tenint en compte que el Bisbat de Lleida, propietari de les obres, havia comunicat la voluntat de lliurar les obres als òrgans judicials. Des del museu lleidatà han indicat que en els pròxims dies presentarà un pla per lliurar la resta de bens, quan es disposi d'una resolució del concurs de manipulació, embalatge i trasllat de les obres convocat pel Museu de Lleida. Alhora, el Consorci denuncia i lamenta la "'instrumentalització" del Tribunal Suprem de Justícia de l'Aragó, amb "contradiccions no resoltes i la indefensió" per les administracions consorciades. Així mateix, l'ens demana un aclariment de les contradiccions en les comunicacions judicials que fan relació a aquesta execució, encara en període d’al·legacions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta