⏯️ L'Arnau de Vilanova adquireix el Loop-X, un escàner radiològic en 3D per a cirurgies complexes

REDACCIÓ
Publicat: 
29-04-2022
Actualitzat: 29-04-2022 15:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ L'Arnau de Vilanova adquireix el Loop-X, un escàner radiològic en 3D per a cirurgies complexes
    Peu de foto: 
    Foto Hospital Arnau de Vilanova
  • ⏯️ L'Arnau de Vilanova adquireix el Loop-X, un escàner radiològic en 3D per a cirurgies complexes
    Peu de foto: 
    Foto Hospital Arnau de Vilanova

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha adquirit recentment el Loop-X, un escàner radiològic en tres dimensions amb un sistema de navegació intraoperatòria que potenciarà els serveis de Traumatologia i Neurocirurgia, com a centre de referència per a les cirurgies complexes de columna i crani.

L’Arnau de Vilanova es converteix en el primer centre de l’Institut Català de la Salut a incorporar aquesta tecnologia: el robot més pioner per a l’adquisició d’imatges amb capacitat de moviment autònom per control remot, completament integrat amb els sistemes de navegació quirúrgica i neuronavegació. El Loop-X, dissenyat per la companyia alemanya Brainlab, consta d’un escàner intraoperatori dissenyat específicament per al quiròfan, format per un arc obert, amb un detector que gira al voltant del pacient durant els moments clau d’una intervenció i que proporciona imatges a temps real d’altíssima qualitat que ofereixen precisió al cirurgià i seguretat al pacient.

Es calcula que, anualment, més de 250 pacients amb patologies que requereixen cirurgia de columna que són atesos a la Unitat de Raquis (unitat conjunta dels serveis de Traumatologia i Neurocirurgia) i 50 pacients amb patologia cranial que són atesos pel servei de Neurocirurgia es podran beneficiar d’aquest sistema i dels seus avantatges.

L’escàner mòbil ultralleuger Loop-X genera unes imatges en 3D que es controlen a través d’una tauleta, gràcies al seu sistema robotitzat, i que augmenten la precisió a l’hora de col·locar instrumentacions i implants. Això permet reduir les complicacions i els temps quirúrgics. En les intervencions més habituals, l’escàner permet fer cirurgies mínimament invasives sense renunciar a l’efectivitat i la seguretat. En cirurgies més complexes, permet reduir les lesions neurològiques i vasculars, i també redueix les necessitats de reintervenció.

“Amb l’ajuda d’aquesta tecnologia intraoperatòria, l’Arnau podrà dur a terme intervencions quirúrgiques d’alta complexitat que el posicionaran com a centre pioner a Catalunya”, afirma Fuat Arikan, cap de servei de Neurocirurgia. “La tecnologia, sumada a l’experiència dels professionals de l’HUAV, reporta els millors resultats finals possibles per als pacients operats”, afegeix Ramon Jové, cap de secció de Traumatologia. Per la seva banda, Jaume Mas, facultatiu especialista del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, destaca que “el nou escàner permet una millor planificació quirúrgica i una millora en la seguretat de l’execució de la cirurgia, gràcies a la màxima precisió en la col·locació dels implants”.

El Loop-X se suma a l’adquisició, a principis de l’any 2021, d’un neuronavegador i d’un microscopi d’última generació, que eviten mig centenar de derivacions a l’any a altres hospitals per a cirurgies complexes, com són les extirpacions de tumors cerebrals.

Comparteix

També t'interessarà