L'Arnau de Vilanova inicia un programa d’hemodiàlisi domiciliària

REDACCIÓ
Publicat: 
11-06-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Arnau de Vilanova inicia un programa d’hemodiàlisi domiciliària
    Peu de foto: 
    L'Arnau de Vilanova inicia un programa d’hemodiàlisi domiciliària
  • L'Arnau de Vilanova inicia un programa d’hemodiàlisi domiciliària
    Peu de foto: 
    L'Arnau de Vilanova inicia un programa d’hemodiàlisi domiciliària
  • L'Arnau de Vilanova inicia un programa d’hemodiàlisi domiciliària
    Peu de foto: 
    L'Arnau de Vilanova inicia un programa d’hemodiàlisi domiciliària

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha posat en marxa un programa d’hemodiàlisi domiciliària dirigit a pacients renals crònics. El principal avantatge és que els pacients no han de desplaçar-se fins a l’Hospital per sotmetre’s al tractament d’hemodiàlisi tres cops per setmana, sinó que poden seguir el tractament al seu domicili, amb suport telefònic les 24 hores tots els dies per part de l’Equip de Nefrologia. De moment, la primera fase pilot ha començat amb sis pacients, amb bons resultats, i es preveu que augmentin, ja que el programa va dirigit a tots els pacients renals de la Regió Sanitària de Lleida i Alt Pirineu i Aran.

La malaltia renal crònica afecta al voltant d’una de cada deu persones a l’Estat espanyol. Quan arriba l’estadi més avançat de la malaltia, els pacients poden optar per diverses modalitats de tractament ―que van des de tècniques de diàlisi al trasplantament renal. “L’elecció d’un o altre tractament depèn de la situació clínica de la persona i de la seva elecció personal”, explica Alfons Segarra, cap del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Fins ara, la Regió Sanitària Lleida ha ofert hemodiàlisi a l’Hospital–un tractament que depura la sang fora de l’organisme– o diàlisi peritoneal a domicili―que consisteix a eliminar toxines a través de la membrana natural que recobreix els òrgans de la cavitat abdominal. A diferència de l’hemodiàlisi, la diàlisi peritoneal consisteix a introduir el líquid de diàlisi dins de la cavitat abdominal i deixar-lo actuar durant unes hores.

“A partir d’ara, a Lleida és possible seguir un tractament d’hemodiàlisi a domicili de forma senzilla i segura”, explica Alfons Segarra. A diferència de l’hemodiàlisi assistida a l’Hospital, l’hemodiàlisi domiciliària es fa en sessions de menor durada (entre dues i tres hores), un major nombre de dies a la setmana (normalment, 5), i aporta diferents beneficis. “Pacients i cuidadors valoren molt positivament la flexibilitat, la  llibertat, el benestar i la millora en les relacions socials i en la qualitat de vida que suposa aquest tractament a domicili”, afegeix.

Des del punt de vista físic, el tractament d’hemodiàlisi domiciliària permet un control de la hidratació més continu i més semblant al del ronyó mateix, cosa que millora els episodis de rampes i hipotensió; afavoreix la regressió de la hipertròfia ventricular esquerra del cor i el risc d’arrítmies i mort sobtada que presenten aquests pacients; millora el control de l’anèmia i de les alteracions del metabolisme; permet una dieta més lliure, amb menor necessitat de fàrmacs; millora la capacitat d’exercici físic, així com la fatiga i la recuperació física postdiàlisi. Altres possibles efectes beneficiosos s’observen en el control dels símptomes relacionats amb l’ansietat, la depressió, la neuropatia urèmica i l’estat cognitiu.

“L’hemodiàlisi domiciliària és una tècnica molt segura que no presenta risc de complicacions greus”, afirma Segarra. L’equip d’infermeria del Servei de Nefrologia proporciona un programa d’entrenament que prepara el pacient i el cuidador per a la correcta execució del tractament, el seu monitoratge, així com la resolució de possibles complicacions, amb suport telefònic 24h/365 dies.

“Em trobo millor i tinc molta més autonomia”

Ignacio Gracia és un dels sis pacients que ha començat el tractament d’hemodiàlisi domiciliària i valora l’experiència de forma molt positiva. “Tinc menys fatiga postdiàlisi, el meu organisme està més compensat perquè les sessions són més curtes i més seguides i aprofito el temps del tractament per fer teletreball des de casa”, explica. En la mateixa línia s’expressa Francisco Salmerón, també pacient d’hemodiàlisi a domicili. “És molt més còmode, puc organitzar-me millor i seguir amb el meu dia a dia amb més facilitat”, assegura.

Comparteix

També t'interessarà