L'Arnau de Vilanova, pioner a crear una unitat de raquis multidisciplinària i territorial

REDACCIÓ
04-07-2022
  • L'Arnau de Vilanova, pioner a crear una unitat de raquis multidisciplinària i territorial
    Peu de foto: 
    Institut Català de Salut

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida posarà en marxa el proper dilluns 4 de juliol, en una fase inicial, una nova unitat de raquis, amb un equip multidisciplinari format per professionals dels serveis de Traumatologia, Neurocirurgia, Clínica del Dolor i Rehabilitació, que treballaran de manera coordinada amb l’atenció primària per oferir una atenció integral i amb la visió conjunta de totes les i els professionals implicats per optimitzar els tractaments. L’objectiu d’aquesta nova unitat és diagnosticar i tractar les malalties de la columna vertebral des d’una vessant integradora per al pacient, pel que fa a intervencions quirúrgiques, tractaments intervencionistes de la Clínica del Dolor (infiltracions, rizòlisis, etc.) i fisioteràpia. 

La Unitat de Raquis atendrà els pacients amb patologies de columna de tota la província de Lleida, que inclou la Regió Sanitària Lleida i la Regió Sanitària l’Alt Pirineu i Aran, que comprenen una població de referència de 450.000 habitants. 

La previsió és que la Unitat de Raquis atendrà entre 15.000 i 18.000 consultes anuals i farà unes 250 intervencions quirúrgiques, amb la nova tecnologia capdavantera incorporada recentment a l’Arnau de Vilanova, com són el TAC operatori (Loop-X) i el neuronavegador. Així mateix, portarà a terme unes 2.000 teràpies intervencionistes anuals per al tractament del dolor.

La Unitat de Raquis de l’Arnau de Vilanova és una de les primeres que es crea a tot l’Estat espanyol. Ramon Jové, cap de secció de Traumatologia, afirma que “aquesta Unitat suposa una nova manera de treballar i representa tot un repte a favor de la visió integradora i del tractament multidisciplinari de tota la patologia de raquis”. 

La constitució de la Unitat suposa un canvi substancial en l’atenció dels pacients. Fins ara, l’atenció es trobava fragmentada en les diverses especialitats hospitalàries, deslligades de l’atenció primària i sense una visió global i integradora. Des del punt de vista de Fuat Arikan, cap del servei de Neurocirurgia, “la creació d’aquesta nova unitat ha estat enfocada precisament a millorar la qualitat assistencial i a optimitzar els recursos disponibles al territori. Això suposa que el pacient ja no requerirà múltiples visites a diferents especialistes, sinó que amb una sola serà valorat completament cosa que optimitza el millor tractament, ja sigui quirúrgic o/i mèdic”. Disposar d’una unitat global multidisciplinària implica finalitzar la segmentació dels diferents especialistes implicats, conferint una visió única i global dins de la unitat. S’espera, amb aquesta nova unitat, una millora de la qualitat assistencial percebuda pels pacients del territori i una millor eficiència dels recursos sanitaris.

Per la seva banda, Mercè Matute, coordinadora de la Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, afirma que “aquesta unitat és fruit de molts anys de treball de molts professionals. La Unitat va començar amb l’objectiu de disminuir el patiment dels pacients amb malalties de columna per oferir-los, en cada moment de l’evolució de la seva malaltia, el millor tractament disponible ja sigui farmacològic, rehabilitador, intervencionista o quirúrgic, amb el suport psicològic adient i això ara s’ha convertit en una realitat”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta