L'Arnau de Vilanova se suma a la celebració del Dia Mundial de la Prematuritat

REDACCIÓ
Publicat: 
17-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Arnau de Vilanova se suma a la celebració del Dia Mundial de la Prematuritat
    Peu de foto: 
    Salut. Lleida, Alt Pirineu i Aran
  • L'Arnau de Vilanova se suma a la celebració del Dia Mundial de la Prematuritat
    Peu de foto: 
    Salut. Lleida, Alt Pirineu i Aran

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) celebra avui el Dia Mundial de la Prematuritat amb una recent estrenada Unitat Neonatal, que permet a les famílies estar amb el seu nadó les 24 hores i participar activament de les seves cures. Per facilitar aquesta participació, la nova Unitat compta amb 16 habitacions familiars (8 habitacions per a cures intensives i 8 per a cures intermèdies), i una sala de descans per a pares i mares habilitada amb taula, microones, armaris per guardar pertinències personals, lavabo i dutxa. Cada any requereixen ingrés a la Unitat una mitjana de 400 nadons, la majoria per problemes derivats de la prematuritat.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any neixen al món aproximadament 15 milions de nadons de forma prematura.  Malgrat els esforços per reduir aquest fenomen, les xifres de prematuritat s’han mantingut relativament estables. A Catalunya representa aproximadament  prop d’un 7% del número de parts totals. “Afortunadament, el que sí ha canviat és la major supervivència i menor morbiditat d’aquest grup de pacients, gràcies als avenços perinatològics en el control obstètric de l’estat fetal, les cures i atencions en les Unitats Neonatals i a la implantació de programes de detecció i seguiment  de pacients prematurs, especialment aquells menors de 32 setmanes de gestació  o menys de 1500 g al néixer”, afirma Jordi Garcia, cap de secció de Pediatria de l’HUAV. 

Per commemorar el Dia Mundial de la Prematuritat, desenes d’escoles de Lleida han enviat al Servei de Pediatria un total de 2.000 dibuixos que han servit per decorar les plantes de Pediatria i Ginecologia i Obstetrícia, gràcies a una iniciativa de l’Aula Hospitalària Dr. Antoni Cambrodí.

El servei de Pediatria agraeix també la participació d’entitats, associacions i particulars que han col·laborat per recaptar fons per a la nova Unitat Neonatal. Entre ells, la Diputació de Lleida, Ajuntament de Lleida, Postureig Lleida, Rotary Club, Forn de Pa Xusco de Les Avellanes i Toni Rodés i Niqui Nadal, autors de l’obra La Noa i el Jan i el seu tresor particular, els beneficis de la qual s’han destinat a la nova Unitat Neonatal.

Comparteix

També t'interessarà