L’Arnau practica 167 operacions en vuit mesos amb el robot Da Vinci

S.E.
Publicat: 
17-01-2020
Actualitzat: 17-01-2020 6:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’Arnau practica 167 operacions en vuit mesos amb el robot Da Vinci
  • L’Arnau practica 167 operacions en vuit mesos amb el robot Da Vinci

L’Arnau de Vilanova ha practicat 167 intervencions quirúrgiques amb el robot Da Vinci d’última tecnologia des de l’abril del 2019, essencialment a pacients oncològics complexos de les àrees d’Urologia (55), Ginecologia (41) i Cirurgia General (71). El director de Processos Quirúrgics, Jorge Juan Olsina, va assegurar que aquest robot és “el més avançat del país”, encara que tenen Da Vinci quinze hospitals catalans i setanta a tot l’Estat.

El del Lleida és el més complet d’Espanya i Portugal. Té quatre braços, doble consola quirúrgica, taula d’operacions sincronitzada amb el robot i simulador virtual per acreditar la formació de professionals. Permet practicar una cirurgia mínimament invasiva, visió en 3D, més precisió i seguretat, i menys pèrdua sanguínia.

Això es tradueix en una millor recuperació dels pacients, que tenen menys dolor postoperatori i redueixen en un dia l’estada mitjana a l’hospital. L’ICS va invertir tres milions en aquesta màquina i per utilitzar-la han hagut d’acreditar-se cirurgians, infermeres i auxiliars, anestesistes, zeladors i personal de manteniment.

Olsina va indicar que encara es troben en fase d’aprenentatge, per la qual cosa és possible augmentar el nombre d’operacions, tot i que ara ja intervenen amb el robot matí i tarda. Va assegurar que el futur de la cirurgia passa per la robòtica, de manera que aposta per incorporar més robots Da Vinci. “M’encantaria [tenir-ne] un a cada quiròfan”, va subratllar.

Xavier González Tallada, responsable de Ginecologia, va apuntar que aquest robot també redueix la fatiga dels cirurgians, per la qual cosa redueix la possibilitat de provocar lesions, i va apuntar que és “la millor màquina de cosir”, per la qual cosa és ideal per a intervencions de sòl pelvià.

El cirurgià José Enrique Sierra va afegir que aquest robot és idoni per a intervencions de càncer de recte, però menys per a les de còlon. Alfredo Escartín, cirurgià hepàtic i pancreàtic, va destacar que Da Vinci ofereix una visió “al mil·límetre que dóna molta seguretat”. David García, responsable d’Urologia, va dir que els pacients amb tumors de pròstata operats amb el robot mantenen continència urinària i la funció sexual, i els de ronyó poden mantenir l’òrgan i evitar la diàlisi. Així mateix, Maria José Sanmartín, cap d’Infermeria, va assenyalar que tenen sis infermeres acreditades i dos supervisores.

Comparteix

També t'interessarà