L'artista lleidatana Lily Brick reivindica l'amor per l'art amb un mural al Museu de Montserrat

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
16-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'artista lleidatana Lily Brick reivindica l'amor per l'art amb un mural al Museu de Montserrat
    Peu de foto: 
    Lily Brick a l'entrada del Museu de Montserrat pintant el mural ©Mar Martí

L'artista lleidatana Lily Brick està pintant aquesta setmana un mural a una de les parets de l'entrada del Museu de Montserrat. La seva intervenció mostra persones contemplant diverses obres d'art. "És una oda a l'enamorament de l'art", explica l'artista en declaracions a l'ACN. Brick subratlla que no hi apareixerà cap pantalla: "Crec que l'art està una mica en perill d'extinció perquè no li prestem atenció, i amb aquest mural vull reivindicar que ho fem". Per a aquesta muralista reconeguda internacionalment, aquest encàrrec és un "somni fet realitat" i creu que marcarà un abans i un després en la seva carrera. Amb aquest mural, el Museu de Montserrat vol captar més públic.

El director del Museu de Montserrat, Xavier Caballé, ha explicat que el mural de Lily Brick serà una obra més del museu. "Serà la primera obra de 'street art' que tindrem, no només al museu sinó a tot Montserrat", afirma Caballé, afegint que el mural "s'incorporarà al patrimoni artístic del recinte del santuari". L'objectiu del museu és que el mural de Lily Brick serveixi per "dignificar" i "fer més visible" l'entrada de l'equipament. "L'entrada és molt discreta i passa desapercebuda pels visitants. Molta gent no sap que és l'entrada d'un museu", explica Caballé.

Lily Brick va rebre l'encàrrec amb "molta il·lusió". Per ella, és un honor pintar la paret d'un edifici creat per l'arquitecte modernista Puig i Cadafalch, a qui admira molt. A més, el seu mural donarà la benvinguda a un museu que exhibeix obres de Caravaggio, Miró, Fortuny, Monet, Picasso i Dalí. Aquests artistes, per Brick, són "els Messis de l'art". "Cada dia que treballo aquí tinc nervis, però alhora estic molt contenta i emocionada i vull ser mereixedora del projecte", relata.

L'artista explica que ha tingut "llibertat gairebé total" per crear l'obra, tot i tenir algunes indicacions del santuari, com incloure algunes de les obres del museu. Brick ha creat "petites històries dins del mural perquè la gent no vegi només una pintura, sinó una narració". Per exemple, el mural mostra una noia observant embadalida l'escultura de la Moreneta i un avi amb la seva neta contemplant un quadre. "Són diferents anècdotes, petites històries dins del mural", explica.

Al mural de Brick no hi apareix cap mòbil ni pantalla. "Ens hem d'oblidar de les pantalles. Tenim un afany per conservar i retenir, però és important retenir amb la memòria perquè si no, ens privarem del do de sentir i emocionar-nos", exposa l'artista. Creu que "l'art està en perill d'extinció perquè no li prestem atenció" i vol reivindicar el fet d'aturar-se i contemplar les obres d'art amb aquest mural.

Amb 34 anys, Brick s'ha convertit en una muralista reconeguda internacionalment i ha fet murals a França, Anglaterra, els Estats Units i el Marroc. Els seus últims treballs han estat a Benín i Corea del Sud. Admet que la seva carrera artística és "molt intensa" i que l'experiència a Montserrat li ha donat l'oportunitat de "meditar i fer una obra amb una sensibilitat i atenció que feia temps que necessitava". "Estar aquí em dóna molta tranquil·litat", assegura. Per ella, aquesta experiència és un "somni fet realitat" i creu que suposarà una fita important en la seva carrera. "Haig de fer una aturada i agafar perspectiva", admet.

Comparteix

També t'interessarà