L'Arxiu Municipal de Lleida rep la donació de documentació de l'antiga botiga Solanes

REDACCIÓ
Publicat: 
27-03-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Arxiu Municipal de Lleida rep la donació de documentació de l'antiga botiga Solanes
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida
  • L'Arxiu Municipal de Lleida rep la donació de documentació de l'antiga botiga Solanes
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

La família Solanes Bellmunt ha donat a l’Arxiu Municipal tota la documentació de l’antiga botiga Solanes. Aquesta donació, de la mà de la senyora Magda Solanes, tercera generació de comerciants de Lleida, ve d’una botiga dedicada a la venda de roba de nadó que obrí el seu avi, en Modest Solanes, l’any 1919, al c/ Estereria, sota el nom "Confecciones Solanes". Va ser pioner en la venda de roba de recent nascut ja que fins llavors aquesta roba es confeccionava a casa. Després de la Guerra Civil, en Josep Solanes, fill de Modest i pare de la Magda, la reobriria al c/ Major, n. 15 on romandria fins que aquesta es jubilà l'any 2010.

Després de noranta anys d’història i de tancar les portes, la senyora Solanes ha donat tota la documentació que guardava de la botiga i que servirà per reconstruir la història d'un petit comerç de la ciutat.  Llibres de comptes, preus, bosses, dissenys, contractes i fotografies, formen aquest fons professional.

Tanmateix, aquesta donació es fa especial perquè la família també ha volgut fer lliurament de documents que ens permeten descobrir un vessant més personal d’en Josep Solanes, perquè ens mostren allò que va viure durant el període de la Guerra Civil. Hi destaquen avals, correspondència, telegrames, cèdules de circulació, etc. La majoria de cartes que hi podem trobar corresponen al període comprés entre 1938 i 1939, i ens permeten descobrir les relacions que va mantenir amb la família des dels diferents llocs on va estar, entre ells el camp de concentració d'Heliòpolis a Sevilla.

Es dona el cas que el 2010 la família ja va fer entrega de més de mil imatges entre negatius, positius i diapositives que el mateix Josep Solanes, aficionat amateur, realitzà durant la segona meitat del segle XIX a la ciutat que estimava i a la Seu Vella de qui n’era un enamorat. Aquell mateix any també feren entrega de 10 pel·lícules filmades per ell mateix entre 1974 i 1981.

Comparteix

També t'interessarà