L'Associació contra el càncer de Lleida visibilitza tot el que queda per fer en el càncer de mama

REDACCIÓ
Publicat: 
19-10-2022
Actualitzat: 19-10-2022 9:41
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Associació contra el càncer de Lleida visibilitza tot el que queda per fer en el càncer de mama
    Peu de foto: 
    Associació Contra el Càncer a Lleida

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Mama que, cada any té lloc el 19 d'octubre, l'Associació Contra el Càncer a Lleida ha organitzat durant aquesta setmana diferents actes per donar visibilitat a les desigualtats que pateixen moltes persones diagnosticades de càncer de mama.

A més, l’Associació reivindica que el rosa es més que un color i posa de manifest tot el que s’ha aconseguir amb el moviment rosa internacional i el que encara queda per fer.

Durant el 2021, el 65% del total de pacient que va atendre l’Associació Contra el Càncer a Lleida (1.287 beneficiaris) al 2021, van ser persones diagnosticades de càncer de mama i els seus familiars.

L’Associació Contra el Càncer de Mama ofereix a persones diagnosticades de càncer de mama i familiars, a Lleida ciutat i totes les capitals de comarca, atenció psicològica, atenció social, orientació medicosanitària, assessorament nutricional, assessorament jurídic-laboral, assessorament capil·lar, servei de voluntariat i fisioteràpia, tallers d'autocures i de limfedema, orientació i suport i recerca i activitats grupals com exercici físic, ioga o fisioteràpia aquàtica.

L’Associació Contra el Càncer a Lleida surt al carrer

Ahir, Dra. Marta Canals, coordinadora del serveis de Ginecologia i Obstetricia de la Clínica Mi NovAliança va oferir una xerrada sobre la prevenció i el control del càncer de mama, a l’Espai Sunka de Lleida. Al finalitzar, Helena Molero, farmacèutica, va donar uns consells de com fer una atenció personalitzada en pacients oncològics des de la farmàcia.

Avui, l’Associació, juntament amb Factoria D, ha organitzar un zumbaton solidari a les 18.00h, a la Plaça Ricard Vinyes de Lleida.

També, s’oferiran tallers de prevenció i tractament de limfedema a càrrec de les fisioterapeutes de l’Associació al CAP de Balaguer (21 octubre - 9.30 h), CAP de Tàrrega (24 octubre - 17.00 h), i a l’Associació Contra el Càncer a Lleida (27 octubre - 10.00 h).

A més, diferents juntes locals de la demarcació de Lleida instal·larà durant la setmana als diferents mercats municipals taules informatives, il·luminaran en rosa alguns monument de la població i centenars d’establiment de Lleida i comarques decoraran els seus aparadors de color rosa.

D’altra banda, l’Associació ha organitzat aquest matí una trobada amb pacients, professionals de l'Associació, investigadors i empreses a Madrid.

L'acte, que es pot veure en directe des del youtube de l’Associació, ha girat entorn de l'esperit que va originar el moviment rosa dels anys 90, una mobilització social en la qual el color rosa, associat a la feminitat, es va convertir en símbol del compromís i de la conscienciació del càncer de mama. Un esperit que es pretén recuperar en el moment actual, quan encara queda molt camí per recórrer i on la implicació de la societat en la lluita contra el càncer de mama continua sent necessària, perquè "el rosa és més que un color"

Per a Noema Paniagua, directora general de l'Associació, "encara queda molt per fer en càncer de mama, malgrat haver incrementat la supervivència, desgraciadament un 15% de pacients no supera la malaltia i, per tant, és necessari continuar apostant per la recerca; a més el 70% de les persones diagnosticades sofreix ansietat i el 34% perd el seu treball, ja que de les més de 34.000 dones a les quals cada any se'ls diagnostica càncer de mama, 22.000 està en edat laboral. Queda molt camí per recórrer i aquest camí no el podem fer solos, és necessari que tota la societat civil -empreses, associacions i ciutadania- i les administracions públiques sumem esforços enfront del càncer de mama".

Tot l'aconseguit i el que queda per aconseguir

Durant el desenvolupament de l'acte, s'ha parlat de tots els assoliments aconseguits entorn del càncer de mama, gràcies al moviment rosa i a la unió entre dones, com a avanços en la detecció precoç i la recerca, la qual cosa ha suposat que la supervivència mitjana a 5 anys d'aquesta malaltia estigui actualment entorn del 85%.

En 1960, hi havia una invisibilització total entorn del càncer de mama, però en els anys 70, les dones van començar a parlar de la malaltia, impulsant la visibilització i la necessitat d'investigar. En 1990, el color rosa es converteix en un símbol de mobilització gràcies a Alexandra Penney i Evelyn Lauder, que li donen al llaç rosa sentit de lluita internacional, unint la veu de milions de dones amb càncer de mama.

Aquesta trobada, a més, ha servit per a aprofundir en les desigualtats socials i emocionals que existeixen entre les persones amb càncer de mama i com la malaltia les agreuja.

És per això que, des de l'Associació, s'ha mostrat la necessitat de reconnectar amb l'origen del moviment rosa, per a conscienciar a la societat que en el càncer de mama no està tot fet i que encara queda molt camí per recórrer.

Desigualtats a les quals s'enfronten les dones amb càncer de mama

En el camí del càncer de mama, no obstant això, encara queda molt per fer. En recerca, cada any continuen morint 6.000 persones a causa del càncer de mama. La taxa de supervivència a 5 anys del càncer de mama metastàsic és d'entorn del 25%, molt lluny del 85% de tots els càncers de mama. Entre un 5% i un 6% dels càncers de mama es diagnostica en estadi metastàsic, aproximadament 1.700 dones cada any. Del 95% restant, un 30% desenvoluparà metàstasi amb el temps, generalment a causa d'una recidiva.

Mª José Ivars, pacient de càncer de mama metastàsic que ha participat en l'acte, traslladava que "quan t'arriba el diagnòstic, l'impacte és tal que no ets capaç d'assimilar, només saps que has de curar-te i entres en una espiral, on fas el que et diuen i et deixes portar, sense saber molt bé què està passant i què estàs deixant pel camí (treball, fertilitat...). Quan tot passa, comences a entendre que el càncer s'aplaca, però no acaba d'anar-se'n del tot. Has d'enfrontar-te a les seves seqüeles, a buscar una altra forma de treball, a altres objectius, sorgeixen noves necessitats, en definitiva, has d'assumir que la teva vida ja no tornarà a ser la mateixa"

Per a augmentar la supervivència i pal·liar les desigualtats socials, econòmiques i laborals que agreuja aquest tipus de càncer, es necessita major recerca i cobrir un major nombre de necessitats.

Per a la Dra. Gema Moreno-Bueno, catedràtica del Departament de Bioquímica de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Madrid. Directora Laboratori de Recerca en Càncer, Fundació MD Anderson, "El càncer es considera un problema socioeconòmic de primer ordre i només avançant a conèixer les bases biològiques de la malaltia aconseguirem tractar-ho i diagnosticar-ho de manera correcta. Això és especialment rellevant en el cas del càncer de mama metastàsic, que requereix no sols de bons mètodes diagnòstics sinó també del desenvolupament d'abordatges terapèutics, més efectius i menys tòxics que incrementin l'esperança i qualitat de vida de les pacients que ho sofreixen. Això implica incrementar i donar suport a la recerca multidisciplinària, des de l'acadèmia fins als hospitals. Només amb més recerca podrem fer que aquesta patologia sigui considerada com a crònica i donar esperança al pacient oncològic."

Quant a l'impacte social, el 34% de les dones amb càncer de mama ha perdut el seu treball i el 70% ha perdut salaris i ingressos.

Una dona amb càncer de mama té unes despeses directes de 9.242 € i una pèrdua d'ingressos de 32.578 € durant la malaltia, ja que, ha perdut el seu treball, ha hagut de canviar-se de lloc laboral o s'ha vist obligada a reduir la seva jornada laboral, la qual cosa comporta, una reducció de salari. A més, cal tenir en compte que el 15% de les dones amb aquesta mena de càncer estan en una situació d'extrema vulnerabilitat social.

Així, Paloma Sanz, treballadora Social de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, recorda que "les dones amb càncer de mama s'enfronten a múltiples dificultats en la reinserció laboral i aquestes dependran de les seqüeles que els ha deixat el tractament, la cirurgia o el tipus de treball que feien prèviament a ser diagnosticats. Però, les dificultats que més es donen són les relacionades amb l'escassa o nul·la adaptació al lloc de treball, els problemes que tenen aquestes pacients per a absentar-se del seu lloc per a assistir a cites mèdiques o la falta d'empatia per part de l'empresa, ja que donen per fet que no podran assumir les tasques que realitzaven anteriorment"

El càncer de mama també provoca en les dones un gran impacte psicològic associat a la identitat femenina, la imatge corporal i autoestima, sexualitat i maternitat. El càncer de mama provoca en el 50% de les dones un gran impacte psicològic, aproximadament el 50% de les pacients presenten disfuncions sexuals i fins a un 70% de les dones presenten ansietat a causa de la por al futur i a les recaigudes.

Carmen Yélamos, responsable de l'àrea d'Atenció Psicològica de l'Associació, assenyala que "el càncer de mama provoca un gran impacte psicològic, no sols durant el procés de la malaltia i el tractament, sinó també en la supervivència. Després del càncer, romanen moltes seqüeles que impacten en la identitat femenina, en la sexualitat, en la maternitat... i diem que queda molt per fer perquè, davant la necessitat d'atendre aquestes conseqüències derivades, cal sumar les mancances que hi ha en el Sistema Nacional de Salut, perquè l'atenció psicològica especialitzada és un servei que encara no està cobert per a pacients i molt menys per a familiars"

Per a corregir aquesta situació, el compromís de la societat i d'empreses, com les que van ser presents en l'acte, continua sent summament necessari, perquè el suport mantingut en el temps permet també garantir una ajuda estable i constant per a totes les persones amb càncer de mama.

Per part seva, l'Associació Espanyola Contra el Càncer respon davant aquestes desigualtats destinant més de 17 milions d'euros a investigar el càncer de mama, incidint en càncer de mama metastàsic. A més, ajuda a pacients prestant serveis gratuïts d'atenció psicològica i atenció social, per a cobrir les necessitats que provoca aquest tipus de tumor. En 2021, es van atendre prop de 16.000 dones en tota Espanya.

"El rosa és més que un color"

L'Associació, amb motiu d'aquest Dia Mundial, posa en marxa la campanya "el rosa és més que un color" amb la qual es reivindica que el moviment rosa va més enllà d'un llaç o un dia marcat l'any. Darrere del rosa hi ha persones: pacients, familiars, amb les seves necessitats, les seves preocupacions i les seves vivències.

A través de l'etiqueta #ElRosaEsMásQueunColor i la venda de la samarreta solidària es vol involucrar a la societat en una campanya que visibilitza el gran impacte social, laboral i emocional que provoca el càncer de mama, així com les desigualtats que agreuja aquesta malaltia, perquè no totes són iguals enfront del càncer de mama.

Comparteix

També t'interessarà