L’Associació Obrint Portes guanya el Premi L’OESST 2020, impulsat per Ponent Coopera

REDACCIÓ
Publicat: 
30-10-2020
Actualitzat: 30-10-2020 6:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’Associació Obrint Portes guanya el Premi L’OESST 2020, impulsat per Ponent Coopera

L’OESST 2020, Premi Ponent Coopera a la millor iniciativa cooperativista de Ponent, té per objecte el reconeixement i suport a la creació d’una nova iniciativa cooperativista a Ponent, que intenti donar resposta a alguns dels reptes socials i mediambientals del territori com poden ser projectes de producció, distribució o consum agroecològic; dinamització del comerç local; inclusió social, de persones amb situació de vulnerabilitats; fixació de la població al medi rural; dinamització del sector cultural i artístic; defensa de la igualtat de gènere o reconeixement de les diversitats d’origen, culturals, etc.; mobilitat i/o logística sostenible; entre d’altres. 

L’entitat guanyadora del premi, valorat en 3.000 euros més una oferta formativa i d'acompanyament per a la constitució de la cooperativa, ha estat l’associació Obrint Portes per l’Habitatge Social, que té com a finalitat la rehabilitació d'habitatges en desús per tal de destinar-los a persones amb dificultats d'accés a l'habitatge a un preu inferior al de mercat. D'aquesta manera, i proposant alternatives com la masoveria urbana, l'associació pretén ampliar el parc d'habitatge de lloguer assequible. Actualment, l’associació compta amb 3 habitatges cedits per l’Ajuntament de Lleida durant 10 anys, que permetran residir a 12 joves en risc d’exclusió social.

En aquesta primera edició del Premi L’OESST s’han presentat un total de 5 entitats, de les quals el Jurat també ha decidit premiar amb un accèssit, que consta d’un ajut econòmic de 1.500 euros, al projecte Bar Centro de Maldà com a reconeixement per la important tasca que estan realitzant. El Bar Centro de Maldà és un projecte gastronòmic, social i cultural en el món rural amb la missió de dinamitzar l’entorn oferint un ventall de propostes que millorin la qualitat de vida de la comunitat, exercint drets bàsics com el de l’accés a la cultura o el dret a tenir una vida social plena.

Les cooperatives han demostrat ser una forma empresarial amb una elevada capacitat de resiliència en temps de crisi, independentment del seu sector d’activitat. Tenen la finalitat de satisfer les necessitats dels qui la composen - siguin de tipus laboral, social o cultural–, i posen en pràctica els valors cooperatius del respecte mutu, la solidaritat, la responsabilitat i el treball col·lectiu, entre d’altres. I en els propers mesos, Ponent comptarà amb dues noves cooperatives al territori.

Ponent Coopera, l'Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, és una eina de foment i promoció de l'Economia Social, Solidària i Cooperativa al territori de Ponent promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. En el marc de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius de Catalunya, s'orienta prioritàriament a la creació de noves cooperatives així com la generació de llocs de treball en cooperatives existents.

Comparteix

També t'interessarà