L’atenció primària de Lleida contracta mediadors per facilitar la comunicació intercultural

REDACCIÓ
Publicat: 
03-06-2020
Actualitzat: 03-06-2020 12:57
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’atenció primària de Lleida contracta sis mediadors per facilitar la comunicació intercultural

Els  professionals mediadors són el nexe d’unió entre els professionals sanitaris de l’atenció primària i els temporers, i faciliten la traducció idiomàtica i la comprensió cultural amb l’objectiu de proporcionar una millor qualitat en l’assistència sanitària al col·lectiu de temporers.

Funcions dels mediadors interculturals en l’àmbit de la salut

La principal tasca dels mediadors interculturals és facilitar la comunicació intercultural entre usuaris i professionals de diferents cultures. Entre les tasques més específiques que duen a terme destaquen les següents:

- Facilitar a usuaris i professionals la informació necessària per millorar la qualitat assistencial: informar els pacients sobre les normes i el funcionament del sistema sanitari, els drets i deures que tenen i difondre les recomanacions incloses en els programes sanitaris.

- Traduir el contingut lingüístic, assegurant una traducció correcta i adaptada a la situació, i la interpretació cultural que permeti una comunicació fluida i eficaç.

- Realitzar el seguiment dels casos i de l'activitat de mediació.

- Detectar situacions susceptibles de provocar conflictes i intercedir en la seva resolució.

- Fomentar l’educació comunitària en l’àmbit de la salut.

- Desenvolupar en equip projectes comunitaris relacionats amb les necessitats de cada zona i població.

Amb l’actual situació de la COVID-19, la seva incorporació ha de:

Facilitar a les persones immigrants la comprensió de les recomanacions de salut per evitar els contagis (com són les mesures de distanciament social, mesures d’higiene i reconeixement dels símptomes compatibles amb la malaltia) per al seu correcte compliment. 
Oferir el suport a l’equip d’assistència per millorar la comunicació (tan idiomàtica com cultural) entre els professionals i el pacient immigrant per augmentar l’efectivitat de les accions d’acollida i, quan sigui necessari, la detecció i el seguiment de les patologies. Hauran d’entendre i conèixer els mecanismes de coordinació amb el sistema sanitari, per tal d’evitar al màxim la propagació dela COVID-19. 
Donar suport a les persones immigrants en cas que necessitin els serveis sanitaris, i identificar aquells casos que requereixin suport social.

Per tot això es fomentarà el treball conjunt amb els treballadors socials de salut, municipals i dels consells comarcals per tal de detectar necessitats d’aïllament en cas de no poder realitzar-lo correctament en el seu domicili o allotjament.

Comparteix

També t'interessarà