L'Atenció Primària de Lleida ofereix tallers al MORERA per millorar els hàbits alimentaris a través de l'art

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
08-11-2024
Actualitzat: 08-11-2024 9:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Atenció Primària de Lleida ofereix tallers al MORERA per millorar els hàbits alimentaris a través de l'art
    Peu de foto: 
    Presentació del projecte AlimentAR-T al MORERA ©Paeria de Lleida

Dijous, 7 de novembre, es va presentar a Lleida el projecte AlimentAR-T, una iniciativa multidisciplinària per fomentar hàbits alimentaris saludables a través de l'art i promoure la millora de la salut mental i emocional de persones amb patologies cròniques. En la presentació va assistir la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch, acompanyada per Marisa Regany, adjunta a direcció de la Gerència d’Atenció Primària i Comunitària de Lleida; Jesús Navarro, director del MORERA Museu d’art modern i contemporani de Lleida; Alícia Màrquez, referent de salut comunitària de l’Equip d’Atenció Primària Rambla Ferran; i Txell Bosch, responsable d’educació i públics del museu.

AlimentAR-T s’emmarca en els programes de salut comunitària amb suport del Departament de Salut i compta amb una dotació de 3.000 euros per dur a terme sessions d’art-teràpia amb persones en situació de risc d'exclusió social, conductes alimentàries poc saludables i afectades per malalties cròniques. Les sessions tindran lloc entre novembre de 2024 i març de 2025 al Museu MORERA, on els participants reflexionaran sobre temes relacionats amb l’alimentació a través de deu obres d'art seleccionades.

Aquestes obres provenen del fons del museu, excepte "Morfologia" de Leandre Cristòfol, cedida pel Museu Nacional d’Art de Catalunya, i inclouen autors com Anselmo Rivas, Miquel Viladrich, Jordi V. Pou i Marina Núñez. Segons Alícia Màrquez, aquesta activitat permetrà treballar sobre l’alimentació des d’una perspectiva més enllà de la nutricional, explorant els factors socials i emocionals que influeixen en els hàbits alimentaris. Això es realitzarà mitjançant Estratègies de Pensament Visual, en què els participants, guiats pels tècnics del MORERA i professionals del CAP, observaran i dialogaran sobre les obres d'art seleccionades per fomentar la creació de relats de grup.

El director del museu, Jesús Navarro, va destacar la vocació comunitària del MORERA, especialment en el seu nou emplaçament, i va remarcar altres iniciatives del centre com la residència educativa amb l’Escola Príncep de Viana. La regidora Pilar Bosch va expressar el seu agraïment al CAP i a l’ICS per la col·laboració, confiant que aquest projecte creï vincles perdurables entre el món de l’art i la salut.

Amb aquestes sessions, AlimentAR-T busca consolidar el paper de l’art com una eina educativa i terapèutica a Lleida, en una aposta innovadora per enfortir els vincles entre cultura i salut.

Comparteix

També t'interessarà