L’Ateneu Popular obre un any per reivindicar Màrius Torres

SEGREcom
30-12-2016
  • L’Ateneu Popular obre un any per reivindicar Màrius Torres

Un acte senzill, però amb molt sentiment. Igual com era Màrius Torres. Així va plantejar ahir l’Ateneu Popular de Ponent l’ofrena floral i la lectura de poemes davant de l’escultura que des del 1992 recorda el poeta de La ciutat llunyana al Canyeret, al costat de l’ascensor de la Seu Vella, per commemorar els 74 anys de la seua mort, un 29 de desembre del 1942 al sanatori de Puig d’Olena. Un acte d’amants de les lletres, que va reunir una mica més de seixanta persones, i que va donar el tret de sortida a les activitats que s’organitzaran al llarg del 2017 en ocasió del 75 aniversari de la prematura mort de Màrius Torres, amb tot just 32 anys, per culpa de la tuberculosi.

Salvador Escudé, expresident de l’Ateneu, va impulsar aquesta cita "després de veure com algun any havíem vist que algú deixava una flor solitària tal dia com avui als peus de l’escultura del poeta". La flor solitària es va convertir ahir en una catifa de pètals i diversos rams acompanyant una desena de persones que van voler recitar el poeta. Van poder escoltar-se títols emblemàtics de Màrius Torres com Cançó a Mahalta, La ciutat llunyana o Molt lluny d’aquí amb altres de menys populars com Rellotge de sol, Això és la joia o Mozart. L’acte va comptar amb la intervenció de Margarida Prats, especialista en el poeta, que va llegir fragments d’Els últims dies de Màrius Torres, que va publicar fa ara un any en el primer número de DIS, el suplement cultural mensual de SEGRE.

Escudé va confiar que aquest any que ve es faci realitat la publicació de l’edició completa de les seues obres, que es prepara des de la càtedra dedicada al poeta de la Universitat de Lleida, amb l’anunciada recuperació del Festival Mahalta de poesia i un simposi literari a la tardor sobre la figura i obra de l’escriptor lleidatà. Meritxell Gené va culminar l’homenatge interpretant la cançó Aniversari sobre un poema de Torres i el president de l’Ateneu, Miquel-Àngel Soriano-Montagut, va acomiadar l’acte citant els presents fins a l’any que ve, el del 75 aniversari.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next