L’edifici de l’IEI, protagonista d’un dels sis capítols de la nova entrega de ‘Mil Històries’
L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha presentat la segona temporada del projecte audiovisual ‘Mil Històries’, una sèrie de sis capítols que explora episodis de la història i el patrimoni de Lleida de manera accessible i dinàmica. L’acte, celebrat a l’Aula Magna de l’IEI, ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’entitat, Estefania Rufach, i del director i productor del projecte, Enric Cortés.
Els capítols es publiquen mensualment al canal de YouTube del projecte i aborden temes variats, des del patrimoni arquitectònic fins a figures i esdeveniments històrics rellevants. Estefania Rufach ha destacat que el projecte ofereix “una nova mirada a la història i la cultura” per apropar-les a la societat. Enric Cortés ha subratllat la importància de posar en valor el material històric dels arxius a través d’un format atractiu per a les noves generacions.
Capítols de la segona temporada
Entre els episodis destaca ‘Un viatge de més de 500 anys’, dedicat a l’edifici de l’IEI, un dels pocs exemples de gòtic civil que queden a les Terres de Lleida, que va funcionar com a hospital durant la Guerra Civil. També es presenta ‘La fotografia en el segle XIX i XX’, que explora tècniques històriques com el col·lodió i destaca la tasca de professionals que treballen per preservar aquest patrimoni.
Altres capítols inclouen ‘Claudi Gómez Grau (1907-1989)’, un documental sobre el destacat etnògraf cerverí; ‘La bruixeria en el Pirineu català’, centrat en les condemnes per bruixeria dels segles XV al XVII; ‘El misteri de la dama’, que investiga l’autoria d’un retrat del segle XVIII; i ‘Canal d’Urgell’, sobre la construcció de la infraestructura que va transformar Lleida en una potència agrícola a Europa.
Una proposta innovadora i accessible
Amb capítols de curta durada (6-8 minuts) i una realització àgil, el projecte busca connectar amb el públic d’internet i les noves generacions. A més, posa en valor l’immens patrimoni documental dels arxius públics i privats, sovint desconegut, per apropar la història local a una audiència més àmplia.
Coproduït per l’IEI, la Diputació de Lleida i Trevol.tv, amb direcció d’Enric Cortés, ‘Mil Històries’ és una eina educativa i cultural que preserva i difon la riquesa històrica del territori.
Els capítols estan disponibles al canal de YouTube del projecte: Mil Històries.