L’edifici de l’IEI, protagonista d’un dels sis capítols de la nova entrega de ‘Mil Històries’

REDACCIÓ / Arnau Coma
Publicat: 
27-11-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’edifici de l’IEI, protagonista d’un dels sis capítols de la nova entrega de ‘Mil Històries’
    Peu de foto: 
    Imatge de la presentació del projecte ©Diputació de Lleida

L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha presentat la segona temporada del projecte audiovisual ‘Mil Històries’, una sèrie de sis capítols que explora episodis de la història i el patrimoni de Lleida de manera accessible i dinàmica. L’acte, celebrat a l’Aula Magna de l’IEI, ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’entitat, Estefania Rufach, i del director i productor del projecte, Enric Cortés.

Els capítols es publiquen mensualment al canal de YouTube del projecte i aborden temes variats, des del patrimoni arquitectònic fins a figures i esdeveniments històrics rellevants. Estefania Rufach ha destacat que el projecte ofereix “una nova mirada a la història i la cultura” per apropar-les a la societat. Enric Cortés ha subratllat la importància de posar en valor el material històric dels arxius a través d’un format atractiu per a les noves generacions.

Capítols de la segona temporada

Entre els episodis destaca ‘Un viatge de més de 500 anys’, dedicat a l’edifici de l’IEI, un dels pocs exemples de gòtic civil que queden a les Terres de Lleida, que va funcionar com a hospital durant la Guerra Civil. També es presenta ‘La fotografia en el segle XIX i XX’, que explora tècniques històriques com el col·lodió i destaca la tasca de professionals que treballen per preservar aquest patrimoni.

Altres capítols inclouen ‘Claudi Gómez Grau (1907-1989)’, un documental sobre el destacat etnògraf cerverí; ‘La bruixeria en el Pirineu català’, centrat en les condemnes per bruixeria dels segles XV al XVII; ‘El misteri de la dama’, que investiga l’autoria d’un retrat del segle XVIII; i ‘Canal d’Urgell’, sobre la construcció de la infraestructura que va transformar Lleida en una potència agrícola a Europa.

Una proposta innovadora i accessible

Amb capítols de curta durada (6-8 minuts) i una realització àgil, el projecte busca connectar amb el públic d’internet i les noves generacions. A més, posa en valor l’immens patrimoni documental dels arxius públics i privats, sovint desconegut, per apropar la història local a una audiència més àmplia.

Coproduït per l’IEI, la Diputació de Lleida i Trevol.tv, amb direcció d’Enric Cortés, ‘Mil Històries’ és una eina educativa i cultural que preserva i difon la riquesa històrica del territori.

Els capítols estan disponibles al canal de YouTube del projecte: Mil Històries.

Comparteix

També t'interessarà