L’Equip d’Atenció Primària de la Seu d’Urgell augmenta un 20% les atencions a la residència Llar de Sant Josep

REDACCIÓ
Publicat: 
08-05-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els hospitals de la Seu d'Urgell i Cerdanya, sense cap ingressat amb covid-19 ni casos pendents de resultats
    Peu de foto: 
    Hospital de la Cerdanya

L’Equip d’Atenció Primària de la Seu d’Urgell ha incrementat un 20% les atencions a la Llar Sant Josep de la capital de l’Alt Urgell durant els mesos de març i abril. Concretament, durant el mes de març s’han atès 163 visites presencials i 42 visites telemàtiques, mentre que a l’abril s’han efectuat 194 visites presencials i 38 telemàtiques. Aquestes dades suposen un increment assistencial de 20%, fet que ha comportat la posada en marxa d’un pla de contingència, dissenyat per atendre les característiques de la Llar davant del Covid-19.

La Residència  Llar de Sant Josep de La Seu d’Urgell és una residència de gent gran centenària i molt arrelada a l’Alt Urgell, regentada per religioses de l’Ordre de les Germanetes dels pobres i desemparats de Santa Teresa de  Jesús i Jornet. La seva capacitat és de 93 llits però actualment hi ha 83 residents, 29 homes 54 dones, amb patologies cròniques complexes i molts d’ells amb un grau de fragilitat i de dependència important.

Des de la creació del CAP de la Seu d’Urgell, personal mèdic d’aquest centre s’ha fet càrrec de l’assistència mèdica, però és a partir de l’any 1996 quan es crea una Unitat Bàsica Assistencial (UBA), la UBA 90, específica per atendre-la. A partir d’aquest moment, s’hi assigna una metgessa i una infermera, en l’actualitat Montse Bonet i Mercè Torres.

Abans de la pandèmia de la COVID-19 s’hi passava consulta dos dies a la setmana, es feien analítiques en el mateix centre i es realitzaven visites mèdiques i urgències durant tota la jornada laboral per l’equip mèdic assignat. Fora de l’horari d’assistència normal es dona resposta per l’equip d’atenció continuada del CAP de la Seu, assegurant una atenció mèdica les 24 hores tots els dies de la setmana. 

A partir de l’aparició del COVID-19 i donada la vulnerabilitat dels residents de La Llar de Sant Josep,  es decideix des de la direcció del SAP Lleida Nord i del CAP de la Seu, incrementar la presencia mèdica augmentant a tres dies fixos l’assistència a la residència. A més tots els avisos i urgències que precisin els avis i àvies els altres dies així com l’atenció continuada, es donarà per l’UBA assignada a la Llar. Això suposa un avantatge en el sentit que aquesta ja coneix al pacient i el fet que sigui el seu metge o infermera de sempre el que tracti al pacient és més reconfortant pels residents.

Amb aquesta feina s’assegura una excel·lent coordinació entre la direcció del SAP Lleida Nord i la residència. A més, el fet que el personal del CAP de la Seu porti la direcció mèdica del centre suposa una continuïtat del treball en equip, ja que al treballar amb les mateixes eines informàtiques permet  tenir tota la informació mèdica i social a la història compartida de cada pacient, de la mateix manera que la resta d’usuaris del Servei Català de la Salut.

Es treballa afavorint les visites virtuals, telemàtiques i telefòniques amb la Fundació Sant Hospital de la Seu, el seu hospital de referència, i amb  especialitats d’hospitals de Lleida i Barcelona, per tal d’evitar desplaçaments innecessaris.

A més de les  tasques assistencials realitzades per l’equip sanitari, a la residència s’hi fan les analítiques dels residents, les tasques preventives i de vacunació, l’assessorament fisioterapèutic, la prescripció farmacèutica amb  recepta electrònica i l’elaboració de menús amb les dietes especials que es precisin: diabètics,hipertensos, hepatoprotecciò, dietes triturades, etc. 

També es dona servei de formació als treballadors, com en la utilització dels EPIS o com treballar davant aquesta nova pandèmia i en les tasques administratives relaciones amb la direcció mèdica de la Llar

Comparteix

També t'interessarà