Les 44 obres del Museu de Lleida ja van cap a Sixena

LLEIDACOM
11-12-2018
  • Les 44 obres del Museu de Lleida ja van cap a Sixena

Déu hores després de la seva arribada, els agents encarregats d'executar la sentència del jutge d'Osca i traslladar les 44 peces d'art de Sixena del Museu de Lleida al monestir aragonès han completat l'embalatge de les obres i han iniciat el trasllat. A fora, centenars de persones han passat tot el matí protestant contra el que consideren un "espoli", tal i com es llegia a les pancartes que portaven.

De fet, ahir a la nit, poc abans de les 12, ja hi va haver un grup de persones que van voler rebre la policia judicial alertats per la possibilitat que entressin al Museu just en el moment en què es complia el termini dictat pel jutge: a la mitjanit del dia 11 de desembre. Efectivament, la Guàrdia Civil no va esperar més del necessari i va entrar durant la matinada al Museu de Lleida, on un equip de tècnics estava preparat per embalar les obres de forma que poguessin fer el viatge sense patir desperfectes. Quan passaven uns minuts de les 4 de la matinada, els operaris del trasllat van descarregar els cofres i el material necessari per començar la feina, que s'ha allargat 10 hores a l'inerior del Museu.

A fora, diversos periodistes de mitjans de comunicació catalans i també aragonesos han estat testimonis, juntament amb diverses persones concentrades, de l'inici de les tasques, tot i que des de lluny, ja que poc abans, els Mossos d'Esquadra els havien fet fora per desplegar diverses fileres de tanques i així rodejar el Museu per evitar que ningú s'atansés a les portes i per deixar via lliure per a que els vehicles poguessin maniobrar.

La concentració s'ha allargat durant tota la nit i el matí. Poc abans de les 8, quan el grup ha començat a ser més nombrós arran de la convocatòria que havia corregut per les xarxes socials, desenes de persones han tallat la Rambla d'Aragó amb pancartes contra el 155 i al crit de "Vergonya". Els Mossos d'Esquadra han desviat el trànsit des del Bisbat i per sota, des de l'escola Santa Anna. La concentració, que es dividia en dos grups, un a la Rambla d'Aragó i l'altre al pàrquing de la maternitat, anava creixent i apareixien més pancartes contra el trasllat de les obres.

Poc després de les 9 del matí, 7 brigades mòbils dels mossos d'Esquadra han entrat per Rambla d'Aragó i un centenar d'agents ha establert un cordó policial per intentar deixar lliure la sortida del carrer del Sant Crist. I per fer-ho han espentejat les persones manifestants, que s'han negat a moure's del lloc. Els agents han carregat llavors contra el grup a espentes i cops de porra per aconseguir que s'apartessin. Segons els agents, no s'ha produït cap detenció, tot i que sí que han identificat algunes persones.

Enmig de la tensió, després de les càrregues policials, i entre crits de "lladres", els operaris han començat a carregar el camió poc després del migdia amb les 44 peces d'art. A un quart de 3, el vehicle ha sortit escortat per una filera de cotxes de la policia pel carrer del Sant Crist cap a la Rambla d'Aragó.

Els tècnics del Museu de Lleida han volgut agrair amb aplaudiments el suport de les persones que s'hi han concentrat al voltant de l'edifici durant les hores que ha durat l'operació.

Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?