Les Borges celebra el Dia Mundial de la Poesia amb una jornada cultural a la Biblioteca Marquès d’Olivart

REDACCIÓ
22-03-2022
  • Les Borges celebra el Dia Mundial de la Poesia amb una jornada cultural a la Biblioteca Marquès d’Olivart
  • Les Borges celebra el Dia Mundial de la Poesia amb una jornada cultural a la Biblioteca Marquès d’Olivart

La capital de les Garrigues celebra aquest dilluns, 21 de març, el Dia Mundial de la Poesia amb un recital de poemes en diverses llengües a la Biblioteca Marquès d’Olivart, que també servirà per commemorar l’any Ferrater, amb la lectura d’un poema de l’autor.

Els actes es desenvoluparan a partir de les 19 hores, a la Sala Maria Lois de la Biblioteca, en què tindrà lloc la lectura del Manifest del Dia Mundial de la Poesia, a càrrec de Montse Gilabert, en representació del Servei Comarcal de Català (SCC) de les Garrigues. A continuació, es durà a terme la lectura del poema ‘Si puc’ de Gabriel Ferrater, de manera que l’acte també servirà per commemorar el centenari del naixement del poeta.

En concret, el poema de Ferrater es llegirà en català, castellà i aranès, i a continuació, una quinzena de voluntaris i voluntàries de les Borges provinents de diferents països llegiran el mateix poema en altres llengües, com és el cas de l’àrab, el francès, el xinès, l’esperanto o el portuguès, entre altres.

En acabar les diferents lectures, tindrà lloc la presentació del poemari ‘La mirada híbrida’, una obra de Maite Mateos que donarà a conèixer aquest dilluns el poeta Jesús M. Villafranca. En acabar l’acte del Dia Mundial de la Poesia, està previst lliurar un obsequi a totes les persones participants en la lectura de poemes. Es tracta d’una proposta cultural totalment gratuïta, organitzada per la Biblioteca Marquès d’Olivart de les Borges i el consistori de la capital de les Garrigues.

‘Dones rurals, dones de Lleida’

Paral·lelament, la Sala Maria Lois de la Biblioteca de les Borges acull, fins al pròxim 26 de març l’exposició ‘Dones rurals, dones de Lleida’. Es tracta d’un recull de biografies que tenen per objectiu visibilitzar i reivindicar les dones del món rural. La iniciativa és fruit de la col·laboració de les diverses poblacions que hi han participat, entre les quals la capital garriguenca, que han aportat dades d'alguna dona destacada de cada municipi, i des de l'Institut Català de les Dones de Lleida han materialitzat tot aquest coneixement en forma de llibre, exposició i acte d'homenatge.

L'exposició inclou 68 perfils biogràfics de dones de les comarques de Lleida, entre les quals la professora i bibliotecària borgenca Maria Lois, amb la seva fotografia, i informació referent a la seva professió i els motius pels quals el seu nom destaca a la mostra. De la comarca de les Garrigues hi ha representades sis dones dels municipis d’Arbeca, Juneda, el Soleràs, la Granadella, Juncosa i les Borges Blanques.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta