Les Borges declara d’especial interès i utilitat les obres de l’Escola Joan XXIII

REDACCIÓ
30-09-2022
  • Les Borges declara d’especial interès i utilitat les obres de l’Escola Joan XXIII
    Peu de foto: 
    Foto Ajuntament de les Borges Blanques

El Ple ordinari de l’Ajuntament les Borges Blanques d’aquest dijous, 29 de setembre, té previst aprovar la declaració d’especial interès i utilitat municipal de les obres a la façana, els lavabos i les escales de l'Escola Joan XXIII, a càrrec del Departament d’Educació, en considerar que són uns treballs de conservació i millora de l’edifici on està ubicada l’escola pública del municipi. La declaració permetrà una bonificació fiscal dels impostos lligats a les obres, i més endavant el Departament les executarà. Igualment, la sessió servirà per aprovar una modificació de l’Ordenança fiscal que regula les taxes de documents administratius, i per debatre quatre mocions.

En concret, el Ple de les Borges té previst donar llum verda a la declaració d’especial interès municipal de la substitució dels baixants exteriors de la façana de l’Escola Joan XXIII, que són d’amiant, la renovació de les piques dels diferents lavabos i el canvi de paviment de les escales del centre. D’aquesta manera, el consistori borgenc reitera el seu compromís amb l’educació, després que aquest curs 2022-2023 s’hagi iniciat amb els centres educatius renovats.

Igualment, aquesta declaració permetrà bonificacions fiscals del 70% en l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), en la mesura que així ho estableix la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i les Ordenances fiscals municipals, que contemplen aquesta exempció per a les obres que són declarades pel Ple d’especial interès o utilitat en termes socials, culturals, històrics, artístics o de foment de l’ocupació. En concret, suposarà una bonificació de 879,72 euros, per unes obres que són a càrrec del Departament d’Educació i ascendeixen als 36.217,35 euros.

Modificació de l’Ordenança fiscal que regula la taxa per expedir documents

El Ple també servirà per aprovar una modificació de l’Ordenança fiscal número 13, que és la que regula la taxa d’expedició de documents administratius. Aquesta modificació preveu corregir una incongruència administrativa i que d’ara endavant, hagin de pagar la taxa per expedir declaracions de ruïna tant les persones que la demanin voluntàriament com les que ho facin a instàncies de l’Ajuntament. En concret, el Ple preveu modificar aquesta Ordenança que suposava un greuge per aquelles persones que demanaven voluntàriament l’expedient i havien de pagar la taxa, mentre que l’import no es cobrava quan era l’Ajuntament qui instava el veí o la veïna a efectuar l’enderrocament. Si el Ple hi dona llum verda, d’ara endavant, totes les persones que hagin de demanar una declaració de ruïna hauran d’abonar una taxa fixa de 190 euros.

Mocions

En l’àmbit de les mocions, la sessió servirà per debatre quatre propostes de resolució presentades pel grup de Borges per la República. En primer lloc, el grup té previst presentar una moció per proposar la redacció de les Normes Reguladores de Funcionament d'una bústia ètica i de bon govern del consistori, i en aquest sentit, l’Equip de Govern té previst votar-hi a favor, en la mesura que aquesta bústia ètica ja forma part del paquet de mesures que es va aprovar al Ple del 25 de novembre de 2021, quan es va donar llum verda al codi de conducta d’alts càrrecs de l’Ajuntament de les Borges.

En segon lloc, el grup de Borges per la República té previst presentar una moció per la creació d'una sindicatura municipal de greuges, i l’Equip de Govern hi votarà en contra, ja que, després d’haver-ne estudiat el contingut amb l’equip tècnic del consistori, es considera que la creació d’una sindicatura municipal de greuges és inviable econòmicament per una població com les Borges, ja que implicaria habilitar unes dependències fora del consistori perquè es pugui fer aquesta tasca, dotar la sindicatura d’un pressupost propi dins del pressupost municipal, i establir una remuneració per aquesta persona que fa de síndica i per a tot el personal que l’assessora per poder fer els informes que tenen implicacions legals, entre altres coses. D’aquesta manera, l’Equip de Govern considera que es tracta d’una figura inviable en un municipi com les Borges, tenint en compte que a la demarcació només existeix a Lleida i la Seu d’Urgell.

En tercer lloc, el Ple servirà per debatre una moció presentada pel grup de Borges per la República per la redacció de les Bases d'un Pla Estratègic de Subvencions, i l’Equip de Govern té previst votar-hi en contra perquè considera que el fet d’elaborar unes bases perquè les subvencions tinguin un criteri unitari “seria una decisió que perjudicaria les diferents agrupacions borgenques, que tenen necessitats i objectius diferents”. En aquest sentit, l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha explicat que cal “respondre i buscar solucions reals als problemes de les entitats i estar a la seva vora per escoltar-les i ajudar-les”, i ha assegurat que “no hi ha fórmules màgiques per englobar-les a totes”.

En quart lloc, el grup de Borges per la República té previst presentar una moció per l'elaboració d'un mapa metrominut de les Borges, i l’Equip de Govern té previst votar-hi a favor amb l’objectiu d’incentivar la mobilitat a peu al municipi.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?