Les científiques guanyen terreny

AGÈNCIES
12-02-2020
  • Les científiques guanyen terreny
  • Les científiques guanyen terreny
  • Les científiques guanyen terreny

La ciència va reivindicar ahir, en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, la igualtat de gènere i la lluita contra els estereotips i els biaixos que dificulten l’accés i l’ascens de les dones en les carreres científiques i tècniques. Tot i que existeixen iniciatives com el cercador de dones científiques impulsat per l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, en el qual es troben vint-i-cinc investigadores que s’han format o estan desenvolupant la seua carrera a la província de Lleida (gairebé el doble que el 2018), menys del 30% d’investigadors al món són dones, segons la Unesco.

En aquesta línia, un dels centres més importants en aquest àmbit a Ponent, l’IRBLleida, compta a la plantilla científica amb un total 214 dones (56%), segons dades del 2018. Precisament quatre d’aquestes investigadores, Glòria Arqué, Cristina Girón, Marta Medina la diputada Gemma Espigares i l’exdirectora Elvira Fernández, van participar ahir a Lleida en una taula redona, en una de les múltiples activitats que es van celebrar ahir a Ponent per commemorar la celebració. Durant la jornada, les científiques van fer un repàs de la seua carrera professional i van subratllar els esforços que van haver de fer per arribar fins a la seua posició i van explicar que malgrat que cada vegada són més les dones que opten per estudis relacionats amb la ciència, l’accés als càrrecs més alts continua tancat per a les dones. Així mateix, a l’institut Torre Vicens les científiques Núria Salan, Alba Montoya i Bárbara Baraibar van oferir als alumnes xarrades i tallers sobre el paper de la dona en la ciència. D’altra banda, la Sala Jaume Magre va acollir la jornada Technovation, que va comptar amb mentores TIC i estudiants d’enginyeria que van compartir les seues experiències sobre tecnologia.

Les Borges Blanques, Mollerussa, Balaguer, Almacelles o Artesa de Segre també van organitzar conferències per a estudiants en les quals van participar sis investigadores de l’IRTA.

I és que segons la consellera de Salut, Alba Vergés, el 55 per cent dels professionals dels diferents instituts catalans són dones, però tanmateix elles ho tenen més difícil per progressar en la seua carrera perquè, entre altres raons, reben menys finançament per als seus estudis. Per exemple, de les 46 beques ICREA (les més prestigioses en ciència) que hi ha a Catalunya, només un 20% es concedeixen a dones. A més, Vergés va destacar que les investigadores reben menys diners per als seus projectes, concretament 19.000 euros menys per cadascun. Així mateix, només un 28% de les publicacions científiques compten amb lideratge femení. La Carta de Compromís per a la Igualtat es va presentar durant la primera Cimera de Gènere en Ciències de la Salut a Girona.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next