Les comarques de Lleida introdueixen el projecte EUPAP

REDACCIÓ
18-05-2021
 • Projecte EUPAP
  Peu de foto: 
  Projecte EUPAP
 • Projecte EUPAP
  Peu de foto: 
  Projecte EUPAP
 • Projecte EUPAP
  Peu de foto: 
  Projecte EUPAP

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, han presentat aquest dilluns en roda de premsa la investigació duta a terme pel subdirector de Suport i Innovació de l'INEFC, Sebastià Mas Alòs, relacionada amb el projecte EUPAP, un model europeu de prescripció de l'exercici físic.

Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l'àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport de l'Àrea de Salut de la Diputació de Lleida, la Unió Europea, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l'INEFC i el Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i de l'Esport de Catalunya (COFLEFC).

Es tracta d'un model suec que funciona des de fa 12 anys i que s'ha acabat adaptant a 10 països europeus. Bàsicament, aplica pautes específiques per a algunes malalties prevalents en l'atenció primària que poden ser tractades entre altres eines amb les de l'exercici físic controlat per professionals sanitaris, amb pràctiques basades en l'evidència científica. Aquest treball de la prescripció d'exercici físic s'aplica inicialment en els Centres d'Atenció Primària per part de metges i infermers, i estan centrats ara en els seguiments, específicament a la comarca de les Garrigues i a la ciutat de Lleida.

Segons ha explicat Sebastià Mas, durant l'any 2019 es va fer l'estudi d'aplicabilitat per adaptar-ho a la llengua i cultura, un pas previ perquè entre les anualitats 2020-22 s'hagi iniciat el període d'intervenció pròpiament dit.

Pel que fa al finançament total puja a 2,2 M€ per a tots els països i prové del programa de salut de la Unió Europea. Concretament, 166.000 € corresponen a Catalunya. La Diputació hi participa amb una aportació de 30.000 €.

Tal com ha explicat Joan Talarn, durant la pandèmia es va haver de fer alguna modificació fent el seguiment de manera virtual i gravant —amb l'ajut de la Diputació— alguns vídeos que van córrer per les xarxes socials que comptaven amb el suport de la Generalitat i l'INEFC i que han tingut més de 100.000 visites. Concretament, es van penjar la sèrie de vídeos 'T'animes a córrer?' i 'Tens 15 minuts per a tu?', que ajudaven al manteniment de l'activitat física a tota classe de persones durant les primeres setmanes de la pandèmia.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?