Les cultures africanes per la pau centren les 'Visions del Món Desigual'

REDACCIÓ
Publicat: 
24-11-2022
Actualitzat: 24-11-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les cultures africanes per la pau centren les 'Visions del Món Desigual'
    Peu de foto: 
    Universitat de Lleida (UdL)

Les contribucions a la pau fetes des del continent africà, especialment els plantejaments introduïts pel teòleg, Cheikh Ahmadou Bamba (1853-1927), fundador de la confraria Muridiyya, via islàmica que aplega a gairebé la meitat de la població senegalesa i que reuneix bona part de la població africana que viu a Catalunya fa anys, centren la 8a edició de Visions del Món Desigual dedicades al món africà. Organitzades per la Universitat de Lleida, la Fundació Majalis, el Centre d'Estudis Africans i Interculturals, la Comunitat Touba Catalunya, la Comunitat Mouride de Lleida i la Fundación F.K.R, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida, tindran lloc des d'aquesta tarda fins al 25 a l'edifici del Rectorat de la UdL, i el 26 de novembre, a la Sala Jaume Magre.

Amb el títol Cultures africanes per la pau: el llegat de Cheikh A. Bamba (fundador de la Muridiyya), les jornades tenen l'objectiu de promoure els valors de la pau, la tolerància i la convivència de l’Islam i recordats per aquest mestre sufí senegalès. "Cheik Amadou Bamba va simbolitzar la filosofia de la pau i de la no violència de forma notable com altres icones mundials provinents d’altres cultures com Mahatma Gandhi i Martin Luter Kin,. El seu pensament  sobre la Jihad -terme que fa referència a un deure religiós- a través del coneixement i de l'ètica, és una contribució vigent a les relacions pacífiques entre el món musulmà i altres religions, i entre els africans i altres cultures", explica el professor de la UdL, expert en Àfrica, Albert Roca.

Les jornades s'estructuren en quatre taules redones, una per dia. La primera, que inaugura¡ la trobada, versarà sobre el pensament de Cheikh Ahmadou Bamba en el context del pacifisme contemporani. Moderada pel professor de la UdL especialista en antropologia de les religions, Carles Salazar, hi intervindran Bilal Dídac P. Lagarriga (escriptor i periodista especialitzat en interculturalitat i diàleg interreligiós), A. Aziz Mbacké (Fundació Majalis/Universitat Cheikh-Anta-Diop/Timbuktu Institute-African Center for Peace Studies de Senegal), Mouhameth Galaye Ndiaye (teòleg a la Gran Mesquita de Brussel·les i director de l'Institut AL-MIHRAB) i l'antropòleg, Albert Roca (UdL).

La segona, analitzarà el gir pacifista muridita en la història de l'islamisme a l'Àfrica occidental, mentre que en la de divendres els ponents abordaran com s'afronta des de la diàspora valors senegalesos com la solidaritat i la convivència. La taula que tancarà les jornades du per títol La comunitat immigrant africana entre el món rural i l'urbà: lliçons dels camps de Lleida [el que trobem a faltar a Alcarràs]. La sessió estarà moderada per Ibrahima Bao (Comunitat Mouride Lleida) i hi intervindran Gemma Casal (Fruita amb Justícia Social), Moustapha Diop (antropòleg a la Universitat de Paris I Panthéon-Sorbonne) i Seydina Omar Ba (sociòleg i secretari general de la Union des Jeunes Cadres Africains pour le Développement).

Visions del món africà es completa amb l'exposició sobre la no-violència a l'IslamCheikh Ahmadou Bamba, un defensor de la pau musulmà, que es podrà veure fins el 26 de novembre, al segon pis de l'edifici del Rectorat de la UdL. El juliol passat, aquesta mostra itinerant, es va poder visitar a la Universitat de Barcelona.

Comparteix

També t'interessarà