Les denúncies per estafes es disparen amb més de 2.660 casos en deu mesos a Lleida

L. GARCÍA
Publicat: 
05-01-2020
Actualitzat: 05-01-2020 7:12
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les denúncies per estafes es disparen amb més de 2.660 casos en deu mesos a Lleida

Les estafes s’han convertit en un nou camp de batalla per a les forces i cossos de seguretat. Sobretot, perquè la immensa majoria han trobat l’escenari (gairebé) perfecte per dur a terme l’engany com és internet. Els Mossos d’Esquadra van registrar fins al mes d’octubre de l’any passat (última dada disponible) un total de 2.661 denúncies per estafes a les comarques de Ponent, xifra que suposa una mitjana de sis casos al dia, que no són totes les que es produeixen perquè encara hi ha víctimes que no ho denuncien.

Les investigacions policials han augmentat un 5 per cent respecte als mateixos mesos del 2018 i s’han disparat de forma espectacular en els últims vuit anys. De fet, les estafes ja representen el 20% del total de delictes del patrimoni, la qual cosa representa dos punts més que el 2018. Així mateix, des del 2011, les denúncies per estafes s’han multiplicat per set a la província de Lleida, ja que aquell any només es van denunciar 405 casos davant els 2.661 del 2019, a falta de comptabilitzar dos mesos més.

D’altra banda, les causes judicials per estafes també han experimentat un increment en els últims anys als tribunals lleidatans. Segons la Memòria de la Fiscalia, l’any 2018 es van instruir un total de 624 diligències prèvies per aquest tipus de delicte, un 30 per cent més que l’any posterior. A més, del total de delictes informàtics que van arribar als jutjats lleidatans, amb 126 causes, el 72% van ser per estafes, amb 91 denúncies penals davant les 67 de l’exercici anterior.

La tipologia de les estafes és molt diversa, encara que guanyen terreny a gran velocitat les que es cometen per internet. De fet, els Mossos d’Esquadra assenyalen que el 86 per cent de les denúncies a la província de Lleida l’últim any s’han produït a través de la xarxa. Els investigadors alerten que els estafadors, també els virtuals, en tenen prou amb l’“enginyeria social” per captar les seues víctimes amb la finalitat d’aconseguir informació personal i sensible per obtenir un benefici econòmic.

Els atacs informàtics a empreses, la compra online i la sextorsió són els principals casos, encara que també hi ha un repunt de les campanyes d’enviament de correus electrònics fraudulents per aconseguir dades bancàries. No s’han d’oblidar estafes més clàssiques com el fals amic, els falsos revisors del gas o el tocomocho.

Comparteix

També t'interessarà