Les dones més longeves tenen menys propensió a patir malalties multisistèmiques que els homes

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
27-02-2024
Actualitzat: 27-02-2024 11:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les dones més longeves tenen menys propensió a patir malalties multisistèmiques que els homes
    Peu de foto: 
    IRB Lleida

L'estudi posa de manifest la importància de les intervencions centrades en retardar el procés d'envelliment i les malalties relacionades amb l'edat per augmentar la longevitat i l'esperança de vida saludable


Les dones que viuen més temps tenen menys probabilitat de patir malalties que afecten diversos sistemes orgànics, com el digestiu i el respiratori, en comparació amb els homes. A més, l'aparició de malalties es retarda en persones de més edat, tant en dones com en homes. Aquestes són algunes de les conclusions d'una recerca realitzada des de Lleida per la Universitat de Lleida, la Unitat de Suport a la Recerca de Lleida de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

L'estudi, publicat a la revista BMC Medicine, destaca la importància de les històries clíniques electròniques en l'estudi del procés d'envelliment i obre noves possibilitats en la prevenció de malalties relacionades amb l'edat, el que hauria de facilitar als professionals de l'atenció primària a dissenyar plans d'atenció i tractament personalitzats.

"Les intervencions sanitàries centrades en retardar l'envelliment i les malalties relacionades amb l'edat haurien de ser les més eficaces per augmentar l'esperança de vida en salut", ha explicat la professora de la UdL, Mariona Jové, que ha participat en l'estudi. "Aquestes troballes ofereixen informació valuosa per als professionals de l'atenció primària per millorar la qualitat de vida de la població a Catalunya, a través d'una atenció individualitzada", ha afegit la investigadora.

L'estudi s'ha realitzat amb les dades procedents del Sistema d'informació per al desenvolupament de la investigació en Atenció Primària (SIDIAP) de gairebé mig milió de persones més grans de 50 anys, que van morir a Catalunya entre el 2006 i el 2022. L'estudi d'aquestes dades ha permès tenir una visió global sobre com les malalties afecten la longevitat i la qualitat de vida en les dones i els homes.

"Els resultats mostren que, a mesura que la longevitat augmenta, l'inici de les malalties es retarda progressivament, tant les que afecten un sistema orgànic com diversos. Hem observat que la quantitat d'individus que eviten malalties augmenta quan se superen els 87 o 88 anys, tot i que acaba disminuint quan la persona s'aproxima a l'edat de la seva mort", ha precisat l'investigador de l'IDIAPJGol, Joaquim Sol. "El nostre objectiu és estudiar, a nivell poblacional, els patrons de malaltia específics de cada sexe associats a l'esperança de vida humana", ha confirmat l'investigador.

Un procés d'envelliment més lent suposa un menor risc de patir malalties i de morir prematurament. Per això, el principal repte de les societats modernes és aconseguir que l'augment de l'esperança de vida vagi de la mà d'un increment de la qualitat de vida. En aquest sentit, comprendre la relació entre l'edat d'aparició de les malalties i la longevitat humana ha de proporcionar eines per poder augmentar tant la longevitat com la salut dels individus.

Comparteix

També t'interessarà