Les dones pateixen el 84% de les agressions al personal sanitari a l'Arnau i els CAP

S.E.
15-03-2018
  • Les dones pateixen el 84% de les agressions al personal sanitari a l'Arnau i els CAP

Treballadors de l’Arnau de Vilanova i els Centres d’Atenció Primària de Lleida van patir l’any passat 91 agressions per part de pacients o familiars. En concret, n’hi va haver 67 a l’hospital i 24 als CAP, majoritàriament verbals (51 i 20, respectivament). La gran majoria, 77, van ser a dones, la qual cosa implica el 84% del total.

El gerent territorial de l’Institut Català de la Salut, Mateu Huguet, ho va atribuir a l’elevada feminització del sector sanitari en el qual, va indicar, el 95% del personal d’infermeria són dones i l’índex de facultatives també és molt elevat. Segons dades de l’ICS, en el conjunt de l’àmbit sanitari un 72% del personal són dones. De les 67 agressions registrades a l’Arnau, deu van ser físiques (vuit a dones), setze de verbals greus i 41, verbals més lleus. El col·lectiu més afectat va ser el d’infermeria, amb 32 a diplomades i catorze a auxiliars. També hi va haver quinze agressions a metges, tres a caps, dos a tècnics sanitaris i una a un zelador. Així mateix, a l’Atenció Primària es van comptabilitzar tres agressions físiques (totes a dones), vint de verbals i una que va provocar danys a béns. Per categories professionals, hi va haver tretze agressions a metges (dos físiques, a dones), quatre a personal d’infermeria (totes verbals), sis a tècnics o administratius (una de física) i una a una tècnica sanitària.

Huguet va destacar que el percentatge de personal sanitari agredit és molt baix, ja que “en un dia passen per l’Arnau al voltant de dos mil persones i a l’Atenció Primària s’efectuen unes dos milions de consultes a l’any”. Amb tot, va dir que no per ser poques en nombres absoluts deixen de ser censurables i va remarcar que les investiguen totes, una per una. En aquest sentit, va assenyalar que l’any passat no es va presentar cap denúncia als Mossos i va precisar que aquest extrem és potestatiu de la persona agredida. Va apuntar també la necessitat que els professionals se sentin protegits en aquestes situacions i va dir que disposen d’un protocol d’actuació que els indica com comportar-se en cas d’agressió per evitar tant danys a l’agressor com possibles conseqüències jurídiques.

El gerent de l’ICS no va poder precisar a quines unitats es produeixen més agressions, tot i que va indicar que a Urgències i l’àrea psiquiàtrica hi sol haver persones més alterades. També va detallar que moltes situacions agressives es relacionen amb el tracte i les esperes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?