Les Ecoactivitats descobreixen els invertebrats i artròpodes que viuen a la ciutat de Lleida
En el marc de les Ecoactivitats que organitza l’àrea de Transició Ecològica de La Paeria, un total de 35 persones van participar, dissabte, al Punt d’Observació + Biodiversitat “Invertebrats i artròpodes presents a la ciutat”, una iniciativa que proposa als participants conèixer la biodiversitat de Lleida.
L’entomòloga Marina Lee va fer un recorregut pels Camps Elisis i la canalització del riu Segre per observar i capturar diversos insectes, aranyes i altres invertebrats, i entendre la importància d’aquests éssers vius en l’ecosistema urbà.
Seguidament, els participants es van endur les mostres recollides fins a la plaça Blas Infante, on s’hi havia instal·lat el punt d’observació. També es va explicar les característiques de la seva ecologia: com viuen, com fan el seu cicle biològic des de que ponen els ous, fins que es fan adults, de què s’alimenten, quin son els seus depredadors, etc.
L’activitat va servir per a observar papallones, aranyes, vespes, libèl·lules sírfids, escarabats o saltamartins i les persones participants van poder comprovar com aquests petits éssers vius són útils en molts aspectes, com ara en el procés de pol·linització de les flors o en la lluita contra altres invertebrats que esdevenen plagues per la jardineria.
Les Ecoactivitats s’inclouen en el projecte de Renaturalització de la ciutat, dins el projecte d’Adaptació al canvi climàtic i Millora de la biodiversitat de Lleida, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea i el PRTR. Es tracta d’unes subvencions convocades a través de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri de Transició Ecològica, que pretenen fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.
El programa d’Ecoactivitats de l’any 2023 es pot consultar a través de la web https://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat, i també amb les xarxes socials de @lleidaenverd. El programa inclou tot un seguit de propostes de natura i medi ambient per a tots els públics.