Les esteles i menhirs del Solsonès retornen al seu emplaçament original

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
01-12-2022
Actualitzat: 01-12-2022 15:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les esteles i menhirs del Solsonès retornen al seu emplaçament original
    Peu de foto: 
    Foto Mar Martí (ACN)
  • Les esteles i menhirs del Solsonès retornen al seu emplaçament original
    Peu de foto: 
    Foto Mar Martí (ACN)

Els monuments megalítics del Solsonès han començat a retornar al seu emplaçament original. L'any 2018 es va decidir retirar sis esteles i estàtues-menhir del seu lloc d'origen per restaurar-los. Durant quatre anys s'han conservat al Miracle on s'ha pogut revertir la degradació que patien, tant a nivell d'estructura com de decoracions. Els treballs també han permès descobrir nous gravats. Entre aquest dijous i divendres es traslladaran l'estàtua-menhir del Roc de la Mare de Déu (Riner), l'estela de la Costa dels Garrics del Caballol (Pinell) i l'estàtua-menhir de la Pedrafita de Su (Riner). Els tres elements restants es traslladaran el 2023. Els experts estan estudiant quins elements de protecció es poden posar per evitar la degradació.

El novembre de 2018 es va dur a terme el trasllat de sis esteles i menhirs situades en diferents punts del Solsonès per ser restaurades i estudiades dins del projecte 'Gegants Immortals', impulsat pel Museu Diocesà de Solsona. Els monuments es van dipositar en un espai especialment condicionat al Santuari del Miracle (Riner) per ser restaurats i estudiats. El fet d'estar ubicats a la intempèrie havia provocat el seu deteriorament i pèrdua d'informació valuosa que tenien impresa en forma de gravats i decoracions a les seves superfícies.

El conservador dels monuments, Aleix Barberà, ha explicat que els menhirs es van retirar, principalment, perquè tenien una capa de "colonització biològica" molt important. "Havien crescut líquens i altres tipus de microorganismes a tota la superfície dels menhirs amb uns gruixos que arribaven al mig centímetre", detalla. El conservador assegura que aquesta capa impedia veure totes les decoracions i gravats que hi ha a la superfície de les pedres. A més, els monuments també tenien esquerdes i zones fracturades. "Tots aquests indicadors ens portaven a recomanar una intervenció per restaurar i estabilitzar aquests elements i facilitar-ne l'estudi", conclou Barberà.

Un trasllat "a mida" per retornar-les al seu emplaçament original

Una empresa especialitzada ha estat l'encarregada de fer el trasllat dels monuments al seu emplaçament original. De fet, s'ha creat un suport per a cadascun dels elements totalment adaptat i pensat per a la seva màxima protecció. El conservador de les peces detalla que es tracta d'elements que poden pesar fins a 2.000 quilos i, per tant, molt difícils de manipular. Per això, creu que la decisió de traslladar-los al Miracle va ser encertada per poder dur a terme el procés de restauració amb condicions.

Sobre el seu retorn als emplaçaments on es trobaven, Barberà destaca la dificultat d'instal·lar elements de protecció i subratlla que l'única eina viable és "que la gent autòctona apreciï el seu patrimoni". En aquest sentit, apel·la a l'educació de la gent i dels visitants com a mesura més efectiva.

Foto Mar Martí (ACN)
Foto Mar Martí (ACN)

De la seva banda, la directora tècnica del Museu de Solsona, Lídia Fàbregas, ha explicat que "tornar-les a la intempèrie no és l'opció més senzilla perquè tornaran a patir". En tot cas, Fàbrega vol que, des del Museu, es coordini un pla de conservació per continuar vetllant per l'estat de les estàtues. En aquest sentit, ha explicat que s'intentarà fer una ruta de menhirs perquè la gent i la ciutadania els pugui conèixer.

Importància de les estàtues

Les estàtues-menhirs del Solsonès constitueixen una de les majors concentracions d'aquest tipus d'art a Catalunya. Des dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central, el seu director, Francesc Serra, destaca que són peces amb gravats. "Tenim un patrimoni molt important que cal posar en valor i esperem que això serveixi per dinamitzar el territori i que la gent visiti aquestes restes paleontològiques tan importants", ha subratllat.

En la mateixa línia s'ha manifestat Xavier Castellana, del Consell Comarcal del Solsonès, qui ha afegit que la gent del territori sent molt d'orgull per les peces, però ha destacat la dificultat a l'hora de mantenir-les: "En una comarca tan extensa i amb tan poca població, és molt patrimoni per molt poques persones encarregades de mantenir-lo".

Comparteix

També t'interessarà