Les Infermeres de Lleida acudeixen al Simposi de líders d'excel·lència en cures

REDACCIÓ
Publicat: 
07-04-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les Infermeres de Lleida acudeixen al Simposi de líders d'excel·lència en cures
    Peu de foto: 
    COILL

La Unidad de Investigación en Cuidados y Servicios de Salud del Instituto de Salud Carlos III (Investén-isciii) i el Centro Español para las Curas de Salud basadas en la Evidència (CECBE) van celebrar el 5 d'abril el 'Simposi de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures', programa que les dues institucions coordinen a Espanya i del que formen part més de 50 centres sanitaris de totes les comunitats autònomes.

Lleida compta amb tres centres acreditats –els hospitals universitaris Arnau de VIlanova (HUAV) i Santa Maria (HUSM) de Lleida, així com la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL)– en el programa d'Implantació de Bones Pràctiques en Cures BPSO® -–Best Practice Spotlight Organization– impulsat per la Professional Association of Nurses of Ontario, Canada (RNAO).

Mercè Folguera, membre de la Junta del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) –que actua com a facilitador del programa– i coordinadora de BPSO® a Lleida; i els líders impulsors Josep Maria Gutiérrez (HUAV) i Benjamí Montsonís (HUSM) van assistir al simposi, en representació de la Infermeria lleidatana i es van sumar a la celebració del desè aniversari del programa. A més, hi van participar altres infermeres catalanes dels hospitals Vall d'Hebron (Barcelona) i Germans Trias i Pujol (Badalona).

L'objectiu del CECBE és fomentar, facilitar i donar suport a la implantació, avaluació i manteniment de bones pràctiques en cures de salut a la pràctica infermera. Amb les guies i la metodologia de la RNAO com a base, des del seu inici (2012) el programa ha implantat 23 guies de pràctica clínica que faciliten el compliment de les millors cures en àmbits com la prevenció de caigudes en persones grans, la promoció de la lactància materna, la prevenció de l'obesitat infantil, les cures centrades a la persona i la família, el maltractament contra les dones o el maneig del dolor, entre d'altres. A Lleida, són cinc les guies implementades: Cures i maneig de l'ostomia, Valoració del risc i prevenció de les úlceres per pressió, Prevenció de caigudes i disminució de lesions derivades de les caigudes, Cures centrades en la persona i la família i Valoració i maneig de les lesions per pressió per a equips interprofessionals.

El Simposi, a més de per actualitzar coneixements en cures relacionades amb la Infermeria, ha servit per donar la benvinguda als centres de la nova cohort 2022-2024 i designar nous coordinadors regionals.

Al llarg de la jornada s'han celebrat debats i taules rodones sobre els objectius assolits, les iniciatives autonòmiques, la visió internacional de la implantació de guies clíniques i els reptes de futur en la implantació de les bones pràctiques en cures de salut.

Entre els participants, Miguel Calero, subdirector de Serveis Aplicats, Formació i Investigació de l'ISCIII; Mayte Moreno, directora d'Investén-isciii; Doris Grinspun, directora de la RNAO; i John Lavis, president del McMaster Health Forum i del Consell Internacional NQuIRE.​​

Comparteix

També t'interessarà