Les multes per soroll es multipliquen per quatre amb el confinament

L. GARCÍA
Publicat: 
29-04-2020
Actualitzat: 29-04-2020 11:56
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les multes per soroll es multipliquen per quatre amb el confinament

L’obligació de quedar-se a casa per la crisi sanitària ha disparat també les queixes veïnals per soroll, sobretot per la música elevada i les molèsties a altes hores de la nit. Això s’ha traduït en més sancions a particulars per incomplir les ordenances municipals de civisme. En el cas de Lleida ciutat, aquestes multes s’han multiplicat per quatre durant el període de confinament decretat per la crisi sanitària del coronavirus respecte al mateix període de l’any passat.

Des del 17 de març passat, la Guàrdia Urbana ha comptabilitzat un total de 44 sancions a ciutadans per causar molèsties als seus veïns, la majoria de les quals per posar la música elevada, fer soroll a altes hores de la nit i fins i tot celebrar festes, algunes amb persones alienes al nucli familiar, cosa que a més incompleix l’estat d’alarma per les restriccions de mobilitat per evitar contagis. La majoria de les sancions són per posar la música molt alta o fer soroll de matinada.

A Lleida ja s’han iniciat actuacions de mediació per vetllar pel descans veïnal a causa del soroll

De fet, des de l’inici de l’estat d’alarma, la Urbana ha intervingut en cinc festes organitzades en habitatges particulars en què també participaven persones que no vivien en aquests pisos i, a més, havien estat denunciades pels seus veïns per ocasionar molèsties amb la música i el soroll.

Aquestes persones van ser sancionades per incomplir l’estat d’alarma, la qual cosa podria comportar multes elevades. Saltar-se el confinament pot suposar multes de 601 euros, però organitzar i participar en festes, posant en perill la salut de la gent, pot arribar a sancions de 10.000 euros, segons les instruccions del ministeri de l’Interior.

A Balaguer, els Mossos d’Esquadra van denunciar vuit persones per organitzar i celebrar una festa en un pis, a què van assistir menors, i a més penjar les imatges en diferents xarxes socials. El soroll també ha provocat conflictes veïnals que han acabat en casos de mediació, per intentar concertar horaris i usos d’espais comuns, i respectar el descans veïnal.

Les dades s’han fet públiques amb motiu de la celebració del Dia Internacional de Conscienciació contra el Soroll, que se celebra avui.

El degà d’Enginyers Lleida, Ramon Grau, conclou que “s’ha constatat que detectem sons que anteriorment érem incapaços de detectar a l’estar camuflat entre els sorolls de l’activitat humana i que la contaminació acústica ha disminuït en gran manera”.

Recorda que l’alta exposició a sorolls elevats causa malalties relacionades amb la sordesa així com altres patologies de caràcter psicològic.

La contaminació acústica es redueix fins a vuit vegades a la capital del Segrià

El Col·legi d’Enginyers de Lleida ha constatat que el confinament ha reduït la contaminació acústica a la capital del Segrià. Concretament, ha disminuït fins a vuit vegades la pressió acústica i un 14% la percepció sonora, segons els mesuraments fets el 22 d’abril, que va ser de 53,5 dB (A) respecte a l’any passat, amb 63,4 dB (A).

Comparteix

També t'interessarà