Les obres de Sixena reben 20.000 visites en 2 anys des de l'entrada policial al Museu de Lleida

ACN
11-12-2019
  • Les obres de Sixena reben 20.000 visites en 2 anys des de l'entrada policial al Museu de Lleida
  • Les obres de Sixena reben 20.000 visites en 2 anys des de l'entrada policial al Museu de Lleida
  • Les obres de Sixena reben 20.000 visites en 2 anys des de l'entrada policial al Museu de Lleida

Les obres de Sixena traslladades des del Museu de Lleida fins al Monestir de Vilanova l'11 de desembre del 2017 han rebut 20.000 visitants des que es van exposar al públic. Així ho han indicat des del govern aragonès a l'ACN, que també han destacat la previsió d'invertir 255.000 euros en reformes al monestir durant el primer trimestre de 2020. Dos anys després de l'entrada policial a l'equipament coincidint amb l'aplicació del 155, fonts del Museu de Lleida han lamentat que la jutge els hagi denegat en dues ocasions la sol·licitud de poder "revisar" l'estat de les 44 obres, que sempre han considerat que es troben en "sessió temporal", i han mostrat preocupació pel seu estat de conservació.

Això no obstant, des del govern d'Aragó asseguren una inversió de 255.000 euros per portar a terme els treballs a la capella de la Immaculada, els quals es preveu que finalitzin durant el primer trimestre del 2020. Aquesta és la primera de les actuacions que recull el pla director del Monestir de Sixena, que s'ha de desenvolupar durant l'actual legislatura. En aquest sentit, l'executiu aragonès recorda que al llarg del passat mandat es va invertir un milió d'euros en els antics dormitoris i a la Sala Capitular.

La capella de la Immaculada Concepció és d'estil barroc i està formada pel cobriment de l'espai que hi ha entre l'església i la Sala Capitular mitjançant una cúpula sostinguda per quatre arcs torals de mig punt que se sustenten damunt de quatre pilastres adossades a les medievals. Aquest espai es perllonga per acollir un presbiteri cobert per una volta de quart d'esfera. La previsió és que una vegada finalitzin aquests treballs, continuïn les actuacions al monestir, al mateix temps que es treballa en un 'pla museístic'.

Preocupació per la conservació des de Museu de Lleida

Des del Museu de Lleida sempre s'ha considerat que les 44 peces de Sixena que es van emportar els tècnics del govern d'Aragó l'11 de desembre de 2017 han estat "cedides temporalment" ja que la sentència que n'obliga al seu lliurament és provisional, està recorreguda, i per tant, el seu trasllat també és provisional. És a partir d'aquest criteri, que ja al febrer de 2018 es va fer una petició a la jutge d'Osca que porta el cas, per poder desplaçar tècnics del museu a Sixena per revisar l'estat de conservació de les obres. Aquesta petició va ser denegada amb l'argument que "no els pertocava" i al març es va recórrer i va tornar a ser denegada per la jutge amb el mateix criteri.

Fonts del Museu de Lleida no amaguen la preocupació pel fet de no poder comprovar 'in situ' com estan les obres i dipositen les esperances en els dos recursos de cassació presentats al Tribunal Suprem el gener de 2018. Un va ser presentat per la Generalitat, que és la propietària de les obres, i l'altre pel Consorci del Museu, però cap dels dos ha estat resolt pel tribunal.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria de contemplar la violència vicària com a violència de gènere?