Les persones que ja han passat el coronavirus han de vacunar-se?

REDACCIÓ
03-05-2021
  • Les persones que ja han passat el coronavirus han de vacunar-se?

Tot i haver-hi un 23% de la població ja vacunada amb almenys una dosi, els dubtes sobre els temps i les dosis de vacunació continuen sent habituals, sobretot entre els qui ja van passar la malaltia. Amb la finalitat d'aclarir-les, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) explica l'estratègia establerta per a aquests casos pel Consell Interterritorial de Salut a través de dues qüestions:

Les persones que han passat la infecció, han de vacunar-se?

Sí, és absolutament recomanable. Se sap que els qui van passar la infecció adquireixen immunitat, però aquesta comença a desaparèixer passat un temps. Quant? No se sap amb certesa. De moment, el que s'ha vist és que en les persones menors de 65 anys la immunitat natural, al cap de sis mesos d'haver passat la infecció, és del 80% i en els majors de 65 anys, d'un 47%. D'altra banda, hi ha estudis que conclouen que l'administració d'una dosi en persones que ja van passar la infecció reforça la immunitat natural, mentre que administrar una segona dosi no millora els resultats. Per això, actualment, l'estratègia de vacunació per als qui han superat la infecció per la Covid-19 varia segons l'edat.

  • En els menors de 65 anys s'administra una sola dosi de vacuna passats, almenys, sis mesos des del diagnòstic de la infecció.
  • En els majors de 65 anys s'administra la pauta completa de dues dosis. No cal esperar que hagin transcorregut sis mesos des de la infecció.

Les persones que es contagiïn després d'haver rebut una dosi de vacuna han de completar la pauta de vacunació?

Sí. Tant les persones menors de 65 anys com les majors de 65 anys que hagin rebut una dosi de vacuna i que, malgrat això, s'hagin contagiat pel coronavirus, han de rebre una segona dosi. L'única diferència són els terminis, que varien també segons l'edat:

  • En els menors de 65 anys s'administra la segona dosi de la vacuna al cap de sis mesos del diagnòstic de la infecció.
  • En els majors de 65 anys s'administra la segona dosi quan s'hagin recuperat i finalitzat el període d'aïllament. No cal esperar que transcorrin sis mesos des de la infecció, només l'interval recomanat entre la primera i la segona dosi.
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Comparteixes tant temps com voldries amb la teva mare?