Les peticions d’asil es disparen un 66% a Lleida l’any 2018

L. GARCÍA
13-02-2019
  • Les peticions d’asil es disparen un 66% a Lleida l’any 2018

Les sol·licituds de protecció internacional per part de migrants de tot el món s’han disparat en els últims anys a les comarques de Ponent. Segons les últimes dades que va publicar ahir la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), que té en compte l’estadística del ministeri d’Interior, durant l’any 2018 un total de 180 persones van sol·licitar asil a Lleida, davant les 108 que ho van fer l’any anterior. Això significa que les peticions d’asil s’han disparat un 66 per cent l’últim exercici, quan ja el 2017 s’havien triplicat respecte a l’anterior. Per països de procedència, s’ha registrat un augment dels ciutadans de Veneçuela que sol·liciten la condició de refugiat a Ponent, així com de ciutadans d’Ucraïna, Colòmbia, Geòrgia o Mali. Durant l’última Junta Local de Seguretat, la Paeria va assenyalar que a la capital del Segrià es van sol·licitar un total de 117 peticions d’asil el 2018 davant les noranta d’un any abans. Tanmateix, són molts els ciutadans que es dirigeixen a les oficines lleidatanes per agilitzar els tràmits, encara que finalment no decideixin establir la residència a la província.

A Lleida, el Govern només atén favorablement entre el 8 i el 10 per cent de les sol·licituds d’asil i no tothom obté la condició de refugiat. En el conjunt d’Espanya, CEAR va assenyalar que l’Estat va resoldre favorablement una de cada quatre sol·licituds el 2018, el 24 per cent del total, mentre que hi ha més de 78.700 peticions pendents. “La taxa d’admissió està per sota dels principals països d’acollida”, va lamentar la secretària general de CEAR, Estrella Galán. A més, va reclamar més mitjans materials i humans per agilitzar la resolució dels expedients.

Veneçuela torna a ser el primer país d’origen, seguit d’Ucraïna, Colòmbia, Geòrgia i Mali

L’any passat Espanya va registrar un nou rècord amb 54.065 sol·licituds d’asil (un 73 per cent més respecte al 2017), una xifra que representa el 0,1 per cent del total de la població. Des de CEAR afirmen que aquesta dada “desmunta aquest discurs pervers” d’alguns responsables polítics que plantegen que “l’asil continua sent un colador per a milers i milers de persones”. La previsió és que el 2019 les peticions arribin a les 70.000. El 2018, Veneçuela va tornar a ser el primer país d’origen dels sol·licitants d’asil, amb més de 19.000 peticions, si bé la veneçolana va ser una de les nacionalitats amb més percentatge de denegacions. La segueixen Colòmbia, Síria, el Salvador, Ucraïna i Palestina.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?