Les peticions d’asil a Lleida es tripliquen en un any, amb 40 el 2016

REDACCIÓ
27-08-2017
  • Les peticions d’asil a Lleida es tripliquen en un any, amb 40 el 2016

Les sol·licituds de protecció internacional registrades a Lleida s’han triplicat en un any i el 2016 es va assolir la xifra més elevada en els últims vuit anys. Segons l’anuari estadístic del ministeri de l’Interior, l’any passat es van comptabilitzar un total de quaranta peticions de protecció internacional a les comarques de Ponent. Es tracta de persones que demanen asil després de fugir dels seus països d’origen a causa de conflictes bèl·lics, qüestions polítiques, d’orientació sexual, religioses o humanitàries.

Encara que aquest últim exercici no està desglossat per nacionalitats en l’àmbit provincial, els ciutadans sirians que arriben a Lleida són minoritaris davant les persones procedents de l’Àfrica subsahariana, l’Amèrica Llatina o, fins i tot, Rússia, encara que les sol·licituds procedents de Síria augmenten any rere any a causa de la recrudescència de la guerra civil que afecta el país des de fa ja sis anys.

Creu Roja atén una vintena de refugiats en un programa que compta amb quatre fases d’acolliment. Per al primer estrat, quan acaben d’arribar, l’entitat compta amb quatre habitatges a Lleida per a vint-i-dos persones.

Creu Roja fa més de deu anys que treballa a Ponent amb els refugiats i el 2013 va ser quan va arribar a Lleida el primer ciutadà sirià. Des d’aleshores, l’entitat ha atès setanta-set refugiats. Segons les dades del ministeri d’Interior, en els últims vuit anys s’han registrat a les comarques lleidatanes més d’un centenar de sol·licituds de protecció internacional.

A l’últim exercici, es van registrar 1.834 sol·licituds en el conjunt de Catalunya, la qual cosa significa un augment del 40% respecte al 2015. La majoria va demanar instal·lar-se a la província de Barcelona.

Augmenten les peticions de Veneçuela pel conflicte polític

Les peticions d’asil a tot Espanya van assolir les 16.544, un 11% més que el 2015. Per països, Interior destaca el considerable augment de sol·licitants procedents de Veneçuela (4.196 davant els 596 de l’any anterior), a causa del conflicte polític que viu el país. Síria continua amb un gran nombre de sol·licitants (3.069 el 2016), a l’igual d’Ucraïna (2.764). De totes les sol·licituds, el Govern només va concedir l’estatut de refugiat al 3,4% del total. Va donar, a més, protecció a set de cada deu.

Comparteix

També t'interessarà