Les pintures rupestres de l'Albi, l'art dels nostres avantpassats

LLEIDACOM / Laura Gómez
09-10-2020
  • Les pintures rupestres de l'Albi, l'art dels nostres avantpassats
  • Les pintures rupestres de l'Albi, l'art dels nostres avantpassats

Naturalesa: no hi ha paraula que produeixi més sensació d'alleujament que aquesta.

Cada persona aprofita el seu temps lliure de moltes formes i com millor li sembla. Per aixó algunes persones prefereixen visitar un entorn natural i poder gaudir de l’oportunitat de canviar la seva mirada cap a espais per descobrir.

Aquesta ha estat la principal raó per la que avui te proposem com Racó amb Encant L'Albi, un municipi situat a la comarca de Les Garrigues que no sols t'ofereix aquesta oportunitat de descansar del quotidià, sinó que, a més a més, et permet donar un respir i connectar-te amb l'entorn rural mentre t'ensenya noves petjades dels nostres avantpassats prehistòrics.

Es tracta d'un petit lloc en un entorn rural, on podem visitar els seus santuaris plens d'art rupestre. Les pintures rupestres, plasmades en roques des de fa més de tres mil anys, ens donen la prova que, abans de les generacions més antigues de les que coneixem històries, van existir altres poblacions que podem conèixer gràcies a aquests gravats. És la manera més precisa de comprovar que allí, en el mateix lloc que estem visitant, va haver-hi activitat humana molt temps enrere i que, per a la nostra sorpresa, malgrat el pas dels anys, els seus esbossos ens continuen donant pistes de com era la seva cultura.

Les pintures rupestres es troben en el santuari de Vall de la Coma, en un paratge situat a uns 5 quilòmetres del poble, i en la Balma dels Punts, un jaciment situat entre els barrancs d'Adomar i de Pallaresos, el qual resulta ser un "abric" del municipi. És una espècie de cova d'uns deu metres de longitud i tres metres d'altura, on es troben algunes d'aquestes representacions. Les onze pintures rupestres de la Vall de la Coma i les altres deu que es localitzen en la Balma dels Punts podrien ser allí des de fa més de tres mil anys. Representacions pictòriques que, l'any 2010, van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Una de les coses més importants i destacables d'aquesta visita és l'energia que se sent en visitar una de les figures, es tracta d'una roca mil·lenària que deslliga una forta energía. És un petròglif en forma d'espiral de poc més d'un metre, que només aquells que es posen en el centre poden arribar a sentir el nivell energètic que posseeix. (De fet, hi ha els qui afirmen que el percentatge de la bateria del seu mòbil va presentar canvis després d'estar en el centre de l'espiral).

Ara bé, la idea d'organitzar una sortida per una zona rural, on podem passejar, fer un pícnic en una zona verda i al mateix temps visitar i conèixer la prehistòria mitjançant aquestes manifestacions pictòriques resulta tot un pla que no podem rebutjar. El municipi ofereix visites guiades que duren al voltant de 30 i 45 minuts on es poden visitar els dos santuaris. Enguany, dins del marc de la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, celebrades el 9, 10 i 11 d'octubre, les visites són totalment gratuïtes.

L'Albi ha estat el lloc on molts arqueòlegs d'arreu del món han posat la seva lupa de rastreig, a la recerca de manifestacions i proves contundents de les persones que van viure en la prehistòria. L'art rupestre d'aquesta zona convida a aquelles persones curioses que gaudeixen d'un entorn natural i vulguin conèixer una mica d'història a realitzar aquesta visita. En definitiva, es tracta d'un viatge en el temps que té un punt de sortida en aquest Racó amb Encant de Les Garrigues.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta