Les reclamacions per la demora en operacions es dupliquen a l’Arnau

SEGREcom
Publicat: 
02-11-2016
Actualitzat: 02-11-2016 9:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les reclamacions per la demora en operacions es dupliquen a l’Arnau

El departament de Salut va rebre l’any passat 55 reclamacions de pacients al considerar excessiva l’espera per a intervencions quirúrgiques a l’hospital Arnau de Vilanova i dotze més al Santa Maria. En el cas del centre hospitalari de referència del territori, les reclamacions es van incrementar un 130% respecte a l’exercici precedent, quan van ser 24, mentre que al Santa Maria van baixar de setze a dotze. Respecte a les queixes per les esperes excessives per a proves diagnòstiques, es van presentar vuit reclamacions a l’Arnau (davant les cinc del 2014) i nou al Santa Maria (cinc menys que el 2014).

No obstant, en comparació amb les diferents regions sanitàries catalanes, les de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran són les que van registrar menys queixes per demores a les llistes d’espera quirúrgica i per proves diagnòstiques. De fet, la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell i l’hospital comarcal del Pallars no han registrat cap queixa en els últims dos anys, si bé és cert que el volum d’activitat que registren aquests centres és també menor. Així, del 2011 al 2015, Salut va registrar 132 reclamacions per demores en les llistes d’espera quirúrgiques i 36 més en proves diagnòstiques a l’Arnau, mentre que al Santa Maria van ser 64 per retards quirúrgics i 66 per proves. En el conjunt dels hospitals catalans públics o amb concert hi va haver 5.883 reclamacions per demores en operacions i 2.333 per proves mèdiques l’any 2015.

És el gran hospital català que registra menys queixes per retards

Fonts de la conselleria de Salut van relacionar el notable increment del nombre de reclamacions per retards en processos quirúrgics a l’Arnau durant l’any passat amb la renovació dels blocs quirúrgics de la segona i tercera planta de l’hospital el 2015, que va obligar a tancar-los durant dos mesos i un, respectivament. "L’any passat es van realitzar menys intervencions quirúrgiques que el 2014 a causa de les obres de climatització i millora de les instal·lacions quirúrgiques. Actualment, les llistes d’espera quirúrgiques són un 13,6% més baixes que fa un any", van assenyalar. També van apuntar que la cirurgia major ambulatòria (CMA), és a dir, aquelles intervencions que no requereixen ingrés hospitalari i que el mateix dia de l’operació quirúrgica el pacient torna al seu domicili, s’han incrementat un 16% respecte del 2014.

Comparteix

També t'interessarà