Les treballadores de salut mental planten cara a la precarització laboral del sector social

REDACCIÓ
Publicat: 
12-09-2023
Actualitzat: 12-09-2023 10:35
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les treballadores de salut mental planten cara a la precarització laboral del sector social
    Peu de foto: 
    Foto: Treballadores de salut mental i addiccions en lluita

Neix una plataforma de treballadores de l’àmbit de lsa salut mental vinculada al sindicat CGT , presentant un manifest on criden a l’organització de totes les treballadores que treballen dins les associacions de l’àmbit de la salut mental i les addiccions


La nova plataforma vinculada al sindicat CGT ha publicat un manifest on fan una crida a l’organització de totes les treballadores que treballen dins les associacions de l’àmbit de la salut mental i addiccions. Anuncien que la precarització dins el sector està afectant greument a la vida de les treballadores i a la qualitat del servei que ofereixen a la ciutadania i es troben a una situació límit.

Part de les problemàtiques a les quals apunten és un conveni laboral d’associacions caducat des del 2016 i el qual només ha tingut una pujada del 2% en els últims 15 anys. Això està tenint conseqüències, com ara la rotació constant de personal, que dificulta el funcionament dels serveis que ofereixen les entitats, així com establir vincles de confiança amb els usuaris i desenvolupar projectes i planificacions a llarg termini. A més, s’hi afegeixen incompliments en les categories laborals i la sobrecàrrega de feina i jornada que impacten directament en la salut mental de les treballadores. En fan responsables tant a la patronal del sector social (La confederació i Dincat) com els sindicats firmants (CCOO i UGT).

Les principals reclamacions dins el manifest son l’aplicació amb urgència d’una pujada salarial, la recuperació del poder adquisitiu del 2008, major control per part de l’administració del compliment de les condicions laborals de les treballadores regulades dins subvencions i plecs de condicions i contemplar les hores de gestió associades als tràmits que es demanen per part de l’administració.

Manifest de les treballadores de l’associacionisme en salut mental i addiccions en lluita - CGT

Aquest és un manifest de crida a l’organització de totes les treballadores que ens trobem a associacions de salut mental de tota Catalunya per visibilitzar i organitzar-nos davant la situació insostenible en la que ens trobem.

  • La precarietat com a treballadores és constant, fent que les mateixes treballadores hàgim de viure amb dificultats econòmiques. Sembla que la pèrdua progressiva de drets laborals per les treballadores no és una preocupació sinó que es vol fomentar. Les conseqüències són l’empitjorament del servei públic que realitzem amb un gran impacte a la xarxa associativa que en forma part i a la societat que atén. Sentim pels mitjans de comunicació des de fa anys que tant el departament de drets socials, com la patronal que estan “preocupats” però al darrera hi ha un enrocament i immobilisme que acaba perjudicant-nos com a treballadores i usuàries.
  • La situació és tan extrema que, en moltes associacions, les treballadores no solem durar massa als nostres llocs de treball, constantment hi ha rotació de personal, perquè ens veiem obligades a buscar un altre lloc de feina que pugui incrementar mínimament el nostre salari i condicions i amb menys càrrega de feina. Això té un impacte molt gran als serveis que prestem a la societat, ja que la marxa d’una companya implica trencament de vincles amb les persones que atenem, reorganització constant dels serveis, formació constant de les persones noves i pèrdua de coneixement i trencament de molts projectes i iniciatives.
  • La naturalesa de la nostra feina es vincular-se a les persones i això genera molts conflictes ètics entre les treballadores, saben que moltes vegades on no arriben elles no arriba ningú i acaben realitzant més feina de la que pertoca per pur valor humà.
  • Moltes de nosaltres ens trobem al conveni d’associacions, un conveni que es troba caducat des del 2016, és a dir ara es compleixen 7 anys d'ençà que va caducar, amb una pujada del cost de vida d’un 18,4% (IPC acumulat des del 2016). Però cal afegir el problema que la patronal i CCOO i UGT han pactat pujades salarials acumulades d’1,9% des del primer conveni amb data del 2008, el que significa una pèrdua d’un 30,2% del poder adquisitiu de les treballadores del conveni des del 2008. I on ja hi ha 4 categories de 10 del conveni que ja són superades pel SMI. I es mostra aturat per la línia vermella de la patronal en pujar la jornada laboral de les treballadores.
  • A més, dins d’aquest conveni algunes treballadores es troben en una categoria laboral inferior a la que tocaria per lloc de treball, per titulació i per responsabilitat.
  • El sistema de salut està col·lapsant perquè no s’ha entès fins que ha sigut massa tard que la problemàtica de salut mental es multicausal i té molt a veure amb els aspectes socials que són fonamentals de les persones. Tot i que els plans de gestió de Salut apunten cap aquí, tenim la sensació que encara no s’ha establert aquesta horitzontalitat i aquest reconeixement a la nostra tasca.
  • No podem seguir amb xantatges i coaccions per què callem davant la nostra reivindicació de drets laborals, el fet que això suposi un problema per les associacions denota que hi ha un problema sistèmic en com està organitzat l’associacionisme, la concertació de serveis públics i el seu finançament.

Per aquest motiu exigim:

  • Una aplicació amb urgència d’increment salarial per totes les treballadores de l’àmbit associatiu.
  • La renovació, sense condicions en materia de jornada, del conveni d’associacions que signifiqui una recuperació del poder adquisitiu del 2008.
  • La implicació i inspecció real de l’administració en el control de les condicions laborals de les treballadores, exigint sempre a les entitats el compliment dels convenis, plecs, subvencions i pactes laborals amb la propia administració.
  • Que les bases reguladores de les subvencions i de la cartera de serveis assegurin salaris dignes i contemplin les hores de gestió associades als tràmits administratius.

Valorem la feina que fem, ens agrada i volem poder viure d’això. Per això instem que si com a treballador/es esteu d’acord i teniu ganes de mobilitzar-vos pugueu firmar aquest manifest i adherir-vos. Tanmateix si esteu interessades en poder coordinar-nos i organitzar-nos alhora de realitzar una mateixa acció en diferents entitats us emplacem a reunir-nos el dia 21 de setembre a les 20h online. Us farem arribar l’enllaç al contacte que ens feu arribar. Ens podeu escriure al correu salutmental.lluita@cgtlleida.cat

Firmat,

Treballadores de Salut Mental i Addiccions en lluita - CGT

Adherits

Secció Sindical CGT de Salut Mental Ponent

Comparteix

També t'interessarà