Les vocacions científiques de l’Institut Torre Vicens

REDACCIÓ
Publicat: 
27-01-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les vocacions científiques de l’Institut Torre Vicens

L'Institut Torre Vicens és l'únic centre de secundària de Lleida seleccionat dins el pla STEAMCat, un projecte on s’aprofiten les metodologies, perspectives i tecnologies adients a l’aula i el treball del professorat, fomentant el pensament crític dels alumnes i millorant la percepció social de la ciència.

Les activitats STEAM es desenvolupen en els següents àmbits: ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques; un ampli ventall ofert a l'alumnat d'ESO i batxillerat interessat per al món de la ciència i tecnologia. Per ampliar aquest coneixement l'institut compta amb convenis de col·laboració amb la Universitat de Lleida.

L'alumnat de 1r i 2n de Batxillerat que cursa Tecnologia Industrial a l’Institut ha participat en dos tallers a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria Agrària per tenir l'oportunitat d'aplicar aquestes competències a la realitat. El primer taller anomenat "QUÈ ÉS MÉS RESISTENT: una biga de fusta, de formigó armat o d'acer?" ha estat organitzat per Lluís Puigdomènech Franquesa i ha tingut una durada de dues hores aproximadament. Aquest, ha consistit a trencar provetes de diferents materials en una màquina d'assaig universal (tracció/compressió) per seguidament, revisar el concepte de resistència d'un element estructural i analitzar els fenòmens de vinclament i fissura.

El segon taller d’"ESFERIFICACIONS: Com fer fideus o caviar de sucs de fruita o iogurt?" S'ha realitzat amb l'objectiu de treballar dos tipus d'esperificació encapsulant aliments a través d'un procés d'esterificació amb alginat i polisacàrid extret a partir d'algunes algues.

En aquests dos tallers, els alumnes han tingut l'oportunitat de presenciar la realització de diferents assajos de tracció, compressió i de flexió per visualitzar la resistència dels materials. Per part de l'alumnat ha sigut una experiència valorada molt positivament, ja que han pogut aplicar els conceptes estudiats a l'aula durant el curs. Finalment, el director Escola Politècnica Superior d'Enginyeria Agrària, Jordi Graell, ha realitzat una xerrada informativa a la sala d’actes per presentar les titulacions que s'imparteixen a l'ETSEA, incloent-hi una visita arreu del campus per tindre una visió més amplia.

A l'Institut Torre Vicens es continua formant als alumnes mitjançant diverses activitats i tallers tant propis de l'institut com de cicles o universitats que aportin a l'alumnat un valor afegit i les competències adequades per continuar desenvolupant la seva formació de cara al futur. 

Comparteix

També t'interessarà