L’Espai Macià, un centre on recordar la figura de l’expresident de la Generalitat

LLEIDACOM /Gerard Amigó
07-02-2019
  • L’Espai Macià, un centre on recordar la figura de l’expresident de la Generalitat

Segurament la majoria de vosaltres coneixeu qui va ser Francesc Macià i tot el que va fer per defensar el republicanisme. Ara bé, sabíeu que tenia arrels a les Borges Blanques, població on va néixer els seus pares i que acostumava a visitar?

A la Plaça Ramon Arqués, 5, de Les Borges Blanques s’hi troba l’Espai Macià, un centre d’interpretació que recorda la figura del que va ser primer president de la Generalitat Republicana. Francesc Macià, va néixer a Vilanova i la Geltrú però els pares eren uns comerciants de vi i oli nascuts a les Borges Blanques. D’aquí la relació del vilanoví amb aquesta població de Les Garrigues i el vincle amb la terra que el va portar més endavant a defensar els drets dels pagesos. Per conèixer més sobre el personatge i aquest lligam amb la població es pot visitar a l’exposició permanent que hi ha a l’Espai.

El centre es va obrir al públic el 14 d'abril de 2011 coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana. Aquí es mostra i preserva tot el fons documental, gràfic i audiovisual, sobre una figura imprescindible de la història de Catalunya, però centrada en la seva personalitat. En aquest centre descobrireu els detalls del transfons humà, ideològic i sociocultural del polític.

L’Espai Macià també permet ser el punt de partida del qual iniciar una ruta turística per la zona. És sens dubte una visita obligada per a tots aquells als que us apassioni la història de Catalunya, i està englobat en un dels Espais de la Memòria de Catalunya. En aquest centre d’interpretació s’organitzen activitats molt diverses per a totes les edats. Des de tallers per als més joves fins a tasts d’olis, presentacions de llibres o exposicions vinculades amb l’art i la història de Catalunya, pels més grans. Ara bé, "de totes aquestes activitats n’hi ha una que està assenyalada en vermell al nostre calendari: el 14 d'abril, per commemorar la República Catalana que va proclamar Francesc Macià i que coincideix també amb l'aniversari del centre, organitzem amb altres entitats de les Borges, gimcanes, tornejos, projeccions,etc”, explica Núria Pijuan, tècnica en turisme de l’Espai Macià.

Pijuan també indica que a més de descobrir la vinculació del president amb Les Borges, els visitants també poden  “apreciar les diferències patrimonials de la població amb fotografies antigues com pot ser la biblioteca de la Mancomunitat, que malauradament no és conserva a causa dels bombardejos en la Guerra Civil”.

Els borgencs es senten orgullosos d’aquest lloc que vol homenatjar i reivindicar els avantpassats que van ser fidels electors de Francesc Macià. Donada la importància del president dins la història de Catalunya, l’obertura d’aquest centre ha suposat situar Borges dins del mapa històrico-polític.

Si us heu quedat amb ganes de saber-ne més, el centre es pot visitar de dimarts a diumenge en diferents horaris.

Ah, i un consell, si feu la visita, aneu amb temps, sense presses perquè tal com ens recomanen des del propi Espai Macià, per conèixer a fons la figura de l'Avi necessitareu aproximadament dues hores.

Més Racons amb encant »

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que Lleida és una ciutat segura?