L’estany d’Ivars i Vila-Sana, un racó que preserva la natura

LLEIDACOM / Lourdes Farré
09-01-2021
  • L’estany d’Ivars i Vila-Sana, un racó que preserva la natura

Vols passejar tranquil·lament per un espai natural, on descobrir el paisatge, l'aigua, la fauna i la flora del nostre territori? Avui des de Lleida.com et proposem l'estany d'Ivars i Vila-Sana, al Pla d'Urgell.

Un estany sorprenent, que es troba en una conca endorreica recuperada recentment l'any 2005, després d'haver estat dessecada el 1951 per a convertir les seves terres en camps de conreu. L'antiga llacuna era coneguda per l'abundància d'ànecs, fotges i anguiles, avui dia, el llac d'Ivars o d'Utxafava, com també se l'anomena, representa una de les zones humides d'aigua dolça, més importants i grans de la Catalunya interior. La riquesa biològica que acull és un punt important per a la diversitat i per a la conservació i reproducció de moltes espècies, els amants dels ocells hi podran sentir el so de més de 250 espècies diferents.

Estany d'Ivars i Vila-Sana

Un recorregut de 2,6 km, que es pot fer a peu, en bicicleta o en barca sense motor. Per descobrir racons i panoràmiques sorprenents del nostre pla, sigui en família, amb amics, o en solitari, com són la vegetació aigualosa, la de ribera, la de secà i la dels conreus de l'entorn, que han afavorit la colonització natural de la fauna, amb espècies com la llúdriga, l'arpella, la mallerenga de bigotis o la tortuga d'estany, entre moltes altres.

Les millors hores per a l'observació de les aus i per a gaudir dels paisatges són la matinada i el capvespre. Les aus aquàtiques com els ànecs, les fotges, les limícoles i els ardeids es poden observar fàcilment, tot i que et recomanem que t'enduguis uns prismàtics a la motxilla. Moltes d'aquestes espècies que podràs observar, tan sols es troben en zones humides com l'Estany d'Ivars i Vila-sana, que s'ha convertit en una peça clau de les parades i punts d'alimentació de les aus migratòries.

Foto Lourdes Farré

L'estany compta amb diferents miradors col·locats en punts estratègics des d'on observar les panoràmiques d'aquest racó natural, aguaits per a l'observació dels ocells, i no només hi podràs observar la fauna, sinó que aquells interessats en la flora de la plana d'Urgell, compten amb passarel·les de fusta per arribar a tocar d'aigua, o per travessar les zones de canyís, una planta aquàtica que es troba arreu de tot el perímetre i sobretot a la banda est, on forma el canyissar de depuració.

També hi trobaran el bosc de ribera, àlbers, freixes, xops, verns, oms, salzes i tamarius. En el bosc de ribera hi ha molta diversitat de flora i és clau com a lloc de refugi, cria i alimentació de molta fauna que vol passar desapercebuda.

I en finalitzar la ruta podràs aprofitar les zones de descans amb taules i bancs de fusta on sentir el so de l'aigua, el càntic dels ocells, o observar el paisatge, mentre beus un glop d'aigua i et refàs de l'aventura.

Des de l'equip de Lleida.com t'animem a gaudir d'una tarda de pau i naturalesa dins d'aquest paratge natural, al qual podràs entrar des d'Ivars o per l'accés de Vila-Sana i Vallverd. A les entrades hi trobaràs un punt d'informació i serveis si vols experimentar una ruta al detall o consultar qualsevol mena de dubte, a més, tot el recorregut està ple de plafons informatius i interpretatius de l'espai, la fauna i la flora de l'estany.

A través de la seva web https://estanyivarsvilasana.cat/visita/ podràs contractar el servei de visites guiades.

Et perdràs aquesta experiència?

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?