⏯️ L'Hospital de Cartró de la Vall Fosca tindrà una segona vida més d'un segle després
Capdella, a la Vall Fosca, pot presumir de tenir un edifici únic a Europa i probablement al món, que ha perdurat durant més de cent anys. És l'Hospital de Cartró que es va construir l'any 1912 per atendre els ferits de les obres de la central de Capdella. Es va aixecar amb caràcter efímer, però ha perdurat fins a l'actualitat. Ara, molt deteriorat pel pas del temps, l'Ajuntament treballa en la seva recuperació. L'Hospital de Cartró és obra de l'empresa alemanya Christoph & Unmack, que va ser un referent en la construcció d'edificis prefabricats a principis del segle XX. L'hospital té una ala destinada a l'atenció de malalts i l'altra a cirurgia. L'edifici està format per un entramat de fusta, i uns panells prefabricats de cartró.
L'Hospital de Cartró de Capdella és un edifici singular pels materials amb què va estar construït que s'ha mantingut dempeus a la Vall Fosca més d'un segle. És una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per a poder ser transportada en caixes i muntada in situ de manera senzilla seguint un manual d'instruccions. En més d'un plafó de cartró, més d'un segle després, encara s'ho veu la numeració. L'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, ha explicat que a una de les naus encara totes les peces estan numerades i si s'ho proposessin "encara es podria desmuntar i tornar a muntar".
Aquestes peces, construïdes amb materials bàsicament de fusta i cartró, a més d'algunes petites peces metàl·liques d'unió i fixació, garantien un preu econòmic i un transport fàcil pel seu baix pes i muntatge ràpid. Sígrid Remacha, arquitecta tècnica, ha dit que l'Hospital de Cartró de Capdella "probablement es va construir en un sol dia".
Primers passos per la restauració de l'Hospital de cartró de la Vall Fosca
Mentre van durar les obres de la central de Capdella va ser utilitzat com a hospital, posteriorment com a menjador dels treballadors de les empreses Copisa i Endesa i més tard com a caserna. Al voltant del 1940, l'edifici va caure en desús i va ser usat com a magatzem pels veïns. Aquest mal ús ha derivat en alguna modificació arquitectònica, però també molt possiblement ha estat la causa que s'hagi conservat dempeus durant més d'un segle.
Remacha ha apuntat que els estudis que s'han fet entorn de l'edifici indiquen que es tracta d'un cas singular, únic a Europa, que té importància històrica no només pel que va significar en la construcció de la Central de Capdella, sinó també per la història associada a l'empresa constructora. Es tracta de l'únic edifici de la companyia fet amb plafons de cartró prefabricats que encara es conserva, per la qual cosa ha esdevingut una icona de l'arquitectura industrial prefabricada.
Eva Perisser, directora del Museu Hidroelèctric de Capdella, ha recollit aquesta idea i ha comentat que l'Hospital de Cartró s'hauria de convertir en un espai de referència dels prefabricats de cartró. En edificis adjacents també prefabricats es podria facilitar la tasca d'estudiosos d'aquest camp.
El repte que té l'Ajuntament de la Torre de Capdella, propietari de l'edifici des de fa dos anys i gestionat des del Museu Hidroelèctric de Capdella, és abordar la seva restauració. Dalmau ha explicat que la restauració s'haurà de fer de manera molt curosa per l'estat de l'edifici. Remacha ha dit que a Europa no hi ha cap precedent d'una restauració d'aquest tipus i s'haurà de fer de manera molt artesanal amb especialistes dels diferents sectors: cartró, fusta, arquitectes.
Perissser ha parlat de les tres premisses sobre les quals s'haurà de fer la restauració: ecologia, sostenibilitat i economia. Tres elements que han plantejat els estudiosos també els avalen els veïns de la Vall Fosca.