L'Hostaleria de Lleida "s'apaga" davant la crisi energètica

REDACCIÓ
Publicat: 
09-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Hostaleria de Lleida "s'apaga" davant la crisi energètica
    Peu de foto: 
    Hostaleria de Lleida
  • L'Hostaleria de Lleida "s'apaga" davant la crisi energètica
    Peu de foto: 
    Hostaleria de Lleida

Davant la situació d’extrema gravetat que travessen la majoria dels establiments hostalers a Espanya, degut a l’alça de preus, liderats per l’electricitat i el gas, el sector de l’hostaleria, ha dut a terme una apagada simbòlica de la llum als establiments d’hostaleria de punts emblemàtics a diferents ciutats: Granada, Córdoba, Ciudad Real, León, Murcia, Málaga, La Rioja, Alicante, Almería, Ávila, Sevilla, Lleida, Zaragoza, Teruel, Asturias ,Lugo, Salamanca, Segovia, A Coruña, Huelva , Cádiz, Jaén, Cantabria, Cuenca, Cáceres, Badajoz, Valencia y Huesca.

A Lleida, l’acte de protesta ha tingut lloc a la plaça Ricard Vinyes de Lleida on s’ha tancat, durant 15 minuts, el subministrament elèctric de tots els establiments hostalers de la plaça.

Durant 2022 hem viscut una escalada dels preus, que al juliol va augmentar en la seva taxa interanual de fins el 10,8%, el màxim assolit i 10,5% a l’agost, encadenant tres mesos consecutius amb increment percentual a doble dígit. Al setembre l’IPC es va situar en 8,9%. En concret, els preus de l’electricitat que van escalar fins el seu màxim al març (107,8%),i continuen pujant a doble dígit, amb un increment al setembre d’un 20,2% han liderat els increments dels costos als locals d’hostaleria.

La pujada de l’electricitat és el punt de més preocupació donat que és una despesa bàsica que no es pot eliminar, de la que depèn el funcionament de les cambres frigorífiques, així com la calefacció/aire condicionat/la il.luminació o l’ús de les plaques d’inducció.

El cost mitjà d’un local de restauració pot situar-se actualment en franges d’entre 3.000 i 6.000€, en funció de la seva mida i els serveis que realitzin. D’aquesta manera, el percentatge de pujada del rebut de l’electricitat dependrà de la mida i tipus de negoci hostaler, que podria situar-se de mitja entre un 200%-400%. L’energia representa aproximadament el 20% dels costos d’un negoci hostaler.

El perfil del consum heterogeni, pel que exigeix l’adopció de mides diferencials segons les tipologies i franges de consum (caps de semana, oci nocturn...). A més, se’ls obliga a pagar la tarifa més alta a les hores de major producció ja que no tenen l’opció de moure els consums en trams horaris més barats, com per la nit. Per això, és tant important disposar de majors fonts d’energia renovable i autoconsum, així com de fórmules de contractació més flexibles.

Els darrers anys el sector hostaler ha realitzat accions de millora i i eficiencia en el consum, però s’han fet sense ajudes ni suports per a la reconversió d’instal.lacions i equips. Tampoc s’ha disposat d’ajudes per a la implantació de fonts d’energia renovables i sistemes d’autoconsum.

En aquest sentit presenten una sèrie de mesures com revisar i modificar el sistema de càlcul de tarifes, disposar d’un estatut similar al del consum electro intensivo, eliminar peatges i buscar fórmules de contractació adaptades a la realitat.

D’altra banda, també es demana la posada en marxa de bons elèctrics, aplicant els remanents de les ajudes COVID-19 al sector, no aplicades, i valorades en aquests moments en 3.000 milions d’euros.

En matèria impositiva, sol.liciten una rebaixa dels impostos elèctrics, establint suspensions temporals, moratòries i aplaçaments.

Per últim, demanen avals públics per poder accedir a compres de subministraments renovables a llarg plaç per part de grups d’usuaris. Així com promoure els sistemes de compra agrupada i subhastes de contractació al sector.

Comparteix

També t'interessarà