⏯️ L'hostaleria lleidatana celebra l'aixecament de les restriccions

ACN
16-10-2021
  • ⏯️ L'hostaleria lleidatana celebra l'aixecament de les restriccions
  • ⏯️ L'hostaleria lleidatana celebra l'aixecament de les restriccions
  • ⏯️ L'hostaleria lleidatana celebra l'aixecament de les restriccions
  • ⏯️ L'hostaleria lleidatana celebra l'aixecament de les restriccions
    Peu de foto: 
    Imatge arxiu

L'hostaleria celebra l'aixecament de les restriccions i "deixar enrere aquesta etapa tan dura i poder començar a treballar en condicions gairebé normals", assenyala Ramon Solsona, secretari general de la Federació d'Hostaleria de Lleida. "La millor notícia és que s'està constatant que la vacunació està funcionant i el sistema sanitari aguanta la pressió", remarca. Tot i això, considera que les limitacions d'aforaments i horaris es podrien haver aixecat abans. Alguns establiments, però mantindran algunes restriccions com la separació entre taules per seguir donant seguretat als clients i horaris més limitats per conciliar la vida dels treballadors, apunta la copropietària del grup Macao, Sandra Sabaté.

L'hostaleria i la restauració tornen a treballar sense restriccions per la covid-19 després de l'aixecament de les mesures que afectaven el sector. Des d'aquest divendres, l'aforament en espais interiors dels establiments pot arribar al 100%, mentre que fins ara estava limitat al 50%. També s'ha eliminat la limitació d'un màxim de deu persones per taula tant a dins com a fora dels locals. Així mateix, ja no cal deixar una distància mínima d'1,5 metres entre taules a l'exterior i de 2 metres a l'interior de bars i restaurants.

Els clients també celebren la fi de les restriccions. L'Ester Peiró, per exemple, considera que "ja tocava" i que és "més segur" sortir a sopar en un restaurant que les aglomeracions de gent en els 'botellons'. A més, diu, "no tenia sentit limitar les taules d'un restaurant a 10 persones, mentre en una casa es podia trobar més gent". El mateix apunta Sabaté: "ja hi havia molta gent que es volia començar a juntar i costava molt fer-los entendre que només es podien fer taules de 10 quan a casa podia ser un número il·limitat".

El Xavier Matute, per la seva banda, ha decidit endur-se menjar per a 20 persones a casa perquè tenien una celebració. "Ho vam organitzar abans que aixequessin les restriccions i hem decidit mantenir la celebració a casa perquè ens era més còmode i ja ho havien organitzat així".

A la vegada, els establiments recuperen els horaris habituals del sector i, d'aquesta manera, poden obrir fins a les 2.30 hores, amb 30 minuts afegits els divendres, dissabtes i vetlla de festius i es manté l'obligació de portar mascareta en espais interiors mentre no es consumeix. Tot i això, alguns locals seguiran mantenint part de les restriccions per donar més seguretat als clients i per oferir una millor qualitat de vida als seus treballadors. "No cal que un restaurant estigui obert fins a les 2.30h i s'ha de donar vida a l'oci nocturn", apunta Sabaté.

La pandèmia provoca el tancament d'establiments però menys dels previstos

Hostaleria de Lleida està avaluant l'afectació real de les restriccions i ja avancen que hauran tancat menys dels locals que preveien un any enrere. En aquest sentit, Solsona posa de relleu la resiliència de sector, malgrat els tancaments i limitacions en l'activitat que ha hagut d'assumir durant la pandèmia.

En el cas de Lleida, considera que el tancament de locals serà inferior a altres zones del país més dependents del turisme on, de mitjana, hauran tancat entre un 20% i un 25% d'establiments d'hostaleria o restauració, assenyala. Tot i això, Solsona lamenta que alguns negocis "s'han quedat pel camí". A la vegada, posa de relleu que les restriccions i la pèrdua d'ingressos han portat molts establiments a endeutar-se i "això s'ha d'anar pagant". "No és que a partir d'ara s'hagi acabat, ara queden crèdits i factures per pagar", afegeix.

Comparteix

També t'interessarà