L'IEI recupera un volum del segle XVIII que s'havia extraviat fa anys

REDACCIÓ
Publicat: 
02-06-2020
Actualitzat: 02-06-2020 11:09
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'IEI recupera un volum del segle XVIII que s'havia extraviat fa anys

Un col·leccionista anònim ha donat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) un llibre de finals del segle XVIII, que pertany a la biblioteca de la fundació pública de la Diputació però que feia anys que s’havia extraviat i no se’n coneixia el parador.

L’IEI va agrair ahir en un comunicat “la col·laboració totalment altruista” d’aquesta persona, “celebrant intensament el gest de compromís d’aquest ciutadà cap a les institucions públiques”.

Un llibre imprès a Madrid el 1788 que forma part d’una col·lecció sobre viatges per l’Espanya de l’època

El llibre recuperat és un exemplar que forma part de la col·lecció de divuit volums titulada Viage de España, en que se da noticia de las cosas más apreciables, y digna de saberse, que hay en ella, obra d’Antonio Ponz. En concret, és el número 14, imprès a Madrid el 1788 per la impremta de la viuda i hereus de Joaquín Ibarra. Precisament, es tracta del volum dedicat a Catalunya, en el qual apareixen referències a Lleida, Cervera i Solsona, entre altres localitats de la província.

Joaquín Ibarra, mort el 1785, es va formar en la impremta de la llavors jove Reial i Pontifícia Universitat de Cervera, abans de traslladar els tallers a Madrid. Després de morir, van ser la seua viuda i hereus els que es van encarregar de regentar la impremta, dels tallers de la qual van sorgir alguns dels llibres més destacats de l’Espanya de l’època.

Aquest volum inclou gravats desplegables i està enquadernat amb pell amb nervis i títol en daurat al llom.

L’exlibris de l’IEI estampat a la contraportada i el segell interior amb la informació del registre i la firma van ser determinants perquè el col·leccionista dugués a terme aquesta “acció desinteressada de respecte a la procedència del llibre”.

Comparteix

També t'interessarà