L’IEI ‘viatja’ a la Lleida de fa 130 milions d’anys

J.B.
18-09-2018
  • L’IEI ‘viatja’ a la Lleida de fa 130 milions d’anys

Els fòssils d’un ocell com el Noguerornis gonzalezi o d’una planta com la Montsechia vidalii (dels primers exemplars amb flor que van existir al món) tenen en comú la seua antiguitat, al voltant dels 130 milions d’anys, i l’origen, la denominada pedrera de Meià i la Cabroa, a la zona de Santa Maria i Vilanova de Meià, a la cara sud del Montsec. Són només dos dels més de 150 fòssils que el públic podrà descobrir a partir de demà a l’exposició Paleontologia de les terres de Lleida, que l’Institut d’Estudis Ilerdencs inaugurarà a les 19.30 hores i que podrà visitar-se fins al 27 de gener.

El coordinador de la secció de geopaleontologia de l’IEI, Antoni Lacasa, va presentar ahir l’exposició amb la vicepresidenta de la institució, Rosa Pujol, que va destacar que “la mostra exhibeix els tresors paleontològics de les terres de Lleida i posa en relleu el material recollit en les diferents campanyes impulsades en quaranta anys per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que compta amb un fons de més de 5.500 peces”. Bona part d’aquest porta el segell del mateix Lacasa, infatigable impulsor dels estudis i prospeccions paleontològiques a Ponent des de principis dels anys setanta. Ell mateix ha seleccionat les peces per a l’exposició, i ha posat especial recalcament no només en fòssils de capital interès científic sinó sobretot en aquells que poden ser atractius a la vista del públic.

Cronològicament, el visitant viatjarà des del Cretaci inferior –amb fòssils en lloses de calcàries litogràfiques de les primeres aus i primeres plantes amb flor, de fa uns 130 milions d’anys–; passant per l’última etapa del Mesozoic, amb fòssils de restes de dinosaures, d’entre 70 i 68 milions; i fins a l’Oligocè, fa uns 35 milions, quan mamífers, tortugues i cocodrils ja havien reclamat el seu espai després de l’extinció dels dinosaures i les terres de Lleida, en aquella època, eren llacs, pantans i mars subtropicals. Pujol va assenyalar que “aquesta secció, creada el 1977, és una aposta de l’IEI a la qual ara volem donar una empenta”. Lacasa també va llançar una crida a les noves generacions per seguir amb aquesta tasca a Lleida.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta