L’índex d’estrangers a la pública és el doble que a la privada, igual que fa una dècada

S.E.
02-09-2018
  • L’índex d’estrangers a la pública és el doble que a la privada, igual que fa una dècada

Distribuir els alumnes d’origen estranger de manera equitativa entre centres públics i concertats sembla una missió poc més que impossible i són els primers els que escolaritzen la majoria. Malgrat els anuncis i intents en aquest sentit per part d’Ensenyament, el cert és que les dades reflecteixen que el repartiment entre les dos xarxes segueix molt desigual i des de fa deu anys es mantenen les diferències de deu punts en el percentatge d’escolarització d’immigrants entre les dos xarxes. Així, si al curs 2007-2008 hi havia als centres públics d’educació infantil, Primària i ESO de Lleida un 18,73% d’immigrants, davant un 8,43% als concertats, el 2017-2018 els índexs globals han augmentat, però el repartiment continua igual, amb un 21,04% i un 11,59%, respectivament, segons dades del mateix departament d’Ensenyament. Sumant les dos xarxes, el percentatge d’estrangers és ara del 18,7%, tres punts més que fa una dècada, quan era un 15,78%.

Educació infantil és l’etapa que escolaritza un índex més alt de nens d’origen immigrant a la pública, un 24,20%, fet que suposa pràcticament que un de cada quatre alumnes en l’etapa de tres a sis anys és estranger. Deu anys enrere eren un 14,97%. En la concertada són actualment un 14,63% mentre que al curs 2007-2008 eren només un 5,28%.

A Primària, a la pública el percentatge d’estrangers era del 21,39% el curs passat i d’11,50% a la concertada quan deu anys enrere era del 20,99% i el 9,8%, respectivament. A l’ESO, l’índex global s’ha reduït, però la diferència es manté. Així, als instituts públics, el curs 2017-2018 hi havia un 17,70% d’estrangers i als col·legis concertats un 9,57% mentre que una dècada enrere era el 19,5% i el 9,8%. Lleida ciutat és un cas singular i fins i tot el síndic de greuges de Catalunya va alertar de la concentració d’immigrants en mitja dotzena d’escoles públiques, situació que va motivar la creació d’una comissió contra la segregació.

La presidenta a Lleida de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac), Elisa Solé, va apostar per implantar mesures que realment funcionin per a una distribució equitativa i va apuntar que l’actual situació de repartir els alumnes que van arribant tant a la pública com a la concertada, independentment de si ja tenen la ràtio al màxim, provoca que en ocasions se superi en alguns centres. Per aquesta raó, va insistir en la seua petició de rebaixar les ràtios a Infantil i Primària a 20 o 22 alumnes, en lloc dels 25 actuals. Va defensar que aquesta mesura redundaria en la qualitat de l’ensenyament i permetria aplicar millor la innovació educativa.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?