"L'informe econòmic no justifica crear el consorci"

SEGREcom
Publicat: 
21-04-2015
Actualitzat: 21-04-2015 9:32
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "L'informe econòmic no justifica crear el consorci"

L'informe econòmic presentat pel departament de Salut "no justifica" la creació del consorci sanitari de Lleida (SIS), segons el criteri dels economistes i professors de la UdL Ramon Morell i Pere Enciso, que ahir van presentar al·legacions, amb suport de la Marea Blanca, per demanar la retirada del projecte. "No és un informe econòmic del que ha de ser el consorci, només suma les xifres dels hospitals i CAP existents, que a més tenen ja superàvit. Parlen de reducció de despeses, guanyar eficiència i aconseguir economies d'escala però no ho justifiquen amb els números. Tot això només genera més dubtes i interrogants", va censurar Morell. Per la seua part, Enciso va criticar que el pla econòmic no prevegi "ni una sola inversió fins al 2018" i uns beneficis de 400.000 euros, un "ridícul" 0,14% de la despesa total, malgrat que no s'han computat, segons el seu criteri, despeses de constitució i publicitat. "No sé si val la pena l'esforç per a aquest estalvi, que a més no apareix justificat en els balanços", va afirmar.

Els dos professors consideren que aquest document deixa massa dubtes sobre la conveniència del consorci i amaga informació. "No es pot utilitzar l'excusa de l'informe econòmic per justificar una decisió que és ideològica, vinculada a un model de política sanitària neoliberal que busca que el sector privat guanyi diners de la salut externalitzant serveis", va afegir Enciso. Morell va afirmar que temen que la millora de l'eficiència vingui de reduccions de personal o instal·lacions i va reclamar que no es tracti la sanitat com qualsevol fàbrica.

El sindicat CCOO va presentar ahir les seues al·legacions contra la dissolució de Gestió de Serveis Sanitaris dins de la creació del consorci. "Té gairebé nou-cents treballadors als quals ningú no ha informat ni els ha dit res. Volen amagar el que realment hi ha, que les economies d'escala suposaran prescindir de treballadors", va denunciar Helena Motos. A més, la Federació de Municipis de Catalunya també ha demanat a la Generalitat que aturi el consorci.

Comparteix

També t'interessarà